Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д

Припомняме ви този материал на д-р Павлина Андреева, който е винаги полезен.

Лятото е времето, в което лесно можем да си набавим витамин Д по естествен начин. Половин час дневно на слънце е достатъчно, за да се синтезира в кожата необходимото количество от този важен витамин, отговарящ за здравината на костите и зъбите, за добрата работа на сърдечно-съдовата система, за превенция на депресията.

През зимата обаче може да се окаже, че ви липсва витамин Д и е важно да разберете как тялото ви сигнализира за това.

Имайте предвид, че слънцезащитните кремове пречат за неговия синтез. Те предпазват кожата и трябва да се ползват, но поне няколко минути трябва да се лишим от тях, за да са здрави и костите.

Витамин Д се набавя и от някои храни (яйца, масло, телешки черен дроб и др.), но основната роля за неговият синтез е слънцето.

Проучване от преди няколко години показа, че 75% от населението има недостиг на витамин Д. Има някои насочващи признака за дефицит на витамина, ако ги откриете, направете си лабораторно изследване на нивото на витамин Д в кръвта и вземете мерки.

10 храни и напитки, богати на витамин D

В ранната кърмаческа възраст недостигът на витамин Д се изразява с изпотяване, неспокойствие, намален мускулен тонус, характерно омекване на задната част на главичката на бебето.

При възрастните обилното изпотяване, особено по челото без да има видима причина (горещо време, физическо натоварване, климакс) може да е признак на недостиг на витамин Д.

Витамин Д е пряко свързан със здравината на костите и проблемите с тях са явен признак за недостиг на витамина. Остеопорозата пряко се влияе от нивото на вит.Д в организма наред с другите причини за нея (хормони, движение, възраст, наследственост).

витамин Д
Снимка: Thinkstock

Доказателство е фактът, че в Индонезия такава диагноза не се среща, въпреки, че там хората не консумират мляко (калций), но са постоянно на слънце и много се движат. Болки в костите, счупвания при незначителни травми насочват към недостиг на вит.Д и той трябва да се приема допълнително след съответните изследвания.

Хроничната умора също е сигнал за недостиг на витамин Д. При неговата липса мускулите загубват своя тонус и дори елементарните движения бързо водят до умора. Сърцето също страда, и то е мускул.

Пряко свързана с недостиг на витамин Д е остеомалацията. Тя е генерализирано костно заболяване с нарушена минерализация на костната тъкан. Костите губят своята устойчивост и лесно се стига до деформации и травматични увреждания. Проявите на болестта са болки в костите, лесна уморяемост, деформации на някои кости, мускулна слабост, особено в седалищните мускули, което води до характерната „патешка” походка.

Депресията също се свързва с недостиг на витамин Д. Не са изяснени точните механизми, но е установено, че при повечето хора с депресия има дефицит на този витамин.

витамин Д
Снимка: Thinkstock

До недостиг на витамин Д се стига или при недостатъчен внос чрез слънцето и храната, или при проблем с неговото усвояване. Последното се случва при хронични стомашно-чревни заболявания, които пречат на резорбцията на витамина, a чернодробните и бъбречните заболявания нарушават синтеза на витамина.

10 храни и напитки, богати на витамин D

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти