Вълшебните свойства на тиквата

По хранителен състав тиквата е сходна със зеленчуците, но има семена като плодовете, затова често се нарича „плодов зеленчук“. Тази вкуснотия не е актуална само по коледа, достъпна е цяла зима, съхранява се дълго време на хладно. Тиквата е изключително полезна, затова неслучайно е една от първите храни, които се предлагат на бебетата при захранването им. Какви са ползите от нейната консумация?

Тиквата съдържа почти 90% вода и много фибри, което я прави нискокалорична здравословна храна. В 100 грама варена тиква без захар има само 20 калории, 5 грама въглехидрати, 0.75 грама протеини, 0.07 грама мазнини. Тя е идеалната храна за нормализиране на телесното тегло като засища без излишни калории. Малки и големи страдат от запек, тиквата е идеалното лекарство против ленивите черва. Фибрите набъбват в червата, създават обем и перисталтиката се усилва, червото лесно се изпразва. Но за да има ефект, както при всички други фибри приемът на вода е задължителен. Най-добре да се консумира между храненията, а не за десерт. Приета след хранене може да предизвика подуване на корема.

тиква
Снимка: iStock

Консумацията на тиквата подпомага работата на имунната система. От една страна отдавна се доказа връзката черва-имунна система /здрави черва-здрав човек/ за което фибрите на тиквата допринасят, от друга тя е богата на важни за имунитета витамини. Тя съдържа много бета-каротин, който тялото превръща във вит. А, вит.Е и вит.С. Те от своя страна са важни за здравината на лигавиците и имунитета. Желязото и фолиевата киселина от тиквата също работят в тази посока, а и предпазват от анемия.

Децата ни /а и ние/ по цял ден са пред екраните и зрението се влошава. И тук на помощ идва отново тиквата. Най-важните за зрението витамин А, лутеин, зеаксантин /последните намаляват и риска от макулна дегенерация и катаракта/се намират в тиквата. Дневната нужда от вит. А се съдържа в 100 грама тиква.

тиква
Снимка: iStock

Тиквата съдържа много антиоксиданти, които ни предпазват от различни заболявания. Свободните радикали се произвеждат от метаболитните процеси в тялото и при нормални стойности имат полезна роля, например унищожават вредните бактерии. При високи стойност обаче предизвикват оксидативен стрес, който води до болести, включително сърдечно съдови и рак. Антиоксидантите в тиквата алфа каротин, бета каротин, бета криптоксантин и витамините унищожават излишните свободни радикали. Освен това съдържа доста калий, магнезий и желязо, незаменими за доброто здраве.

Поднесена традиционно с мед и орехи, нейните полезни качества се усилват още повече. Но медът трябва да се сложи преди сервирането, при термична обработка той губи полезните си свойства.

Прочетете още от д-р Андреева: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти