Спешни мерки: Как да се погрижим за настинката на детето у дома

дете болно настинка
Снимка: iStock

И тази зима поне няколко пъти детето ви ще е с температура, кашлица, хрема… Които, както пише в учебниците, минават за седмица с или без лечение. Препатилите родители знаят как да се справят, но някои случаи изискват спешни мерки вкъщи, още повече, че те се случват през нощта и ходенето до спешен кабинет не е най-приятното занимание.

Ларингитна кашлица. Който я чувал веднъж, никога не може да я забрави и лесно я разпознава. От вируса /най-често/ се получава оток на лигавицата на ларинкса, вдишването става затруднено и се чува стържещ звук при поемане на въздух, придружен със суха, лаеща кашлица, често на пристъпи.

В тази ситуация детето се нуждае от свеж и влажен въздух. Не изпадайте в паника /доколкото е възможно/, увийте детето и го гушнете пред отворен прозорец или на терасата. През това време някой да пусне горещ душ в банята /огледалото да се запоти/ и вкарайте детето в банята да диша влажен въздух. За тези, които имат инхалатор /компресорен небулизатор/ решението е бързо и лесно - поставете 1 ампула пулмикорт в резервоара и сложете маската на устата на детето. Ако пристъпът е много тежък, не добавяйте физиологичен разтвор, така концентрацията на лекарството е по-висока. Ако състоянието не се подобрява и е налице дихателна недостатъчност /трудно дишане с посиняване на устните/, заведете детето в спешен център.

Другите кашлици се повлияват от различни средства в зависимост от това дали е суха или влажна. Ако се чудите каква е, дайте сироп за всякакъв вид кашлица, той успокоява раздразнената лигавица, а от там и кашлицата.

дете болно настинка
Снимка: iStock

Запушеният нос създава много ядове, особено на малките деца. Те не могат да дишат и да спят, стават раздразнителни. За децата над 2-3 годишна възраст решението е по-лесно, поставят се капки за отпушване на носа, промивки с физиологичен разтвор. Ако не се повлиява запушването, се използва хипертоничен разтвор 3%, той е по-солен и по-лесно отпушва нослето. Проблемът е при бебетата, там лечението е силно ограничено поради възрастта и не се прилагат обичайните капки. Направете промивка на носа, може и с по-голямо количество физиологичен разтвор и използвайте така омразните за малките помпи за изсмукване на секрети. Важно условие за отпушване на нослетата е въздухът в стаята да е свеж, с температура не по-висока от 23 градуса, а през нощта и по-ниска - 19 градуса.

Болките в гърлото също са причина за безпокойство. Децата, които могат да смучат /над 4г/, получават таблетки за гърло. Бързо действие имат тези собезболяващ ефект. Гърлото се успокоява от топли /не горещи!/ течности, мед, компреси, с извара например.

дете болно настинка
Снимка: iStock

Температурата е почти задължителна, когато детето е болно. Тя е естествена реакция на имунната система, и ако не е много висока и детето е в добро състояние, не бързайте с лекарства за смъкване на температурата. Ако обаче детето има силно главоболие и мускулни болки, не го мъчете, дайте антипиретици, те успокояват и болката. При висока температура, 39 градуса и нагоре, дайте лекарство - парацетамол, ибупрофен, метамизол /аналгин/. Много висока е температура от 40 градуса. Ако не се повлиява, дайте течен аналгин /ако няма алергия към него/ - еднократната доза в капки е килограмите на детето, разделени на 2. Горещото дете се охлажда с хладка вода, но ако крайниците са ледени, те трябва да се разтрият до порозовяване, а не още повече да се охлаждат.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още от д-р Андреева: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти