Какво (не) знаем за грипа при децата

дете грип
Снимка: iStock

Есента е в разгара си, чакаме сняг, празници, ваканции и…грип. Независимо как се казва поредният грип, той е най-тежко протичащата вирусна инфекция на дихателните пътища. Буквално преведен, грип означава сграбчвам, и си отговаря на името.

Заболяването започва внезапно (за разлика от другите вирусни инфекции), в рамките на няколко часа температурата се покачва значително, състоянието се влошава - главоболие, болки по цялото тяло, втрисане, силна отпадналост, суха кашлица, гърлобол.

Затова родителите са притеснени за здравето на децата си и търсят отговор на въпроси, свързани с грипа:

Имат ли имунитет преболедувалите деца?

След всяко вирусно заболяване за известно време организмът е невъзприемчив към същия причинител, защото си е изработил антитела. При някои болести като варицела и заушка имунитетът е за цял живот и преболедувалото дете никога повече няма да се разболее. С грипа положението не е така, имунитетът е нетраен и продължава само няколко месеца. През това време детето няма да се разболее от грип, но от останалите вируси не е защитено.

Да се имунизират ли децата?

Добре е да се имунизират всички деца от рисковите групи – често боледуващите и с усложнения, с хронични заболявания като диабет, астма, бъбречни, сърдечни, посещаващи детски колективи. При тях се очаква по-тежко протичане и усложнения и трябва да се вземат мерки. В момента на пазара има 2 вида ваксини, те съдържат повърхностни антигени и се понасят леко. И не, човек не може да се разболее от ваксината, тя не съдържа живи вируси.

жена дете болна болно грип
Снимка: Istock

Как да предпазим децата от грип с лекарства?

По аптеките има стотици хранителни добавки, обещаващи чудеса, но истината е, вълшебното хапче не съществува. Използват се прополис, ехинацея, имуноглюкани, билки като котешки нокът, черен бъз, хомеопатия, рибено масло, а от лекарствата - изопринозин, ремантадин, рибомунил… Здраво, закалено дете, което рядко боледува, не се нуждае от добавки.

Как се лекува грип?

Първо трябва да се установи наличието на грип с тест, има такива и за домашно ползване. При положителен тест веднага се започва лечение с тамифлу или реленца. Те предотвратяват разпространението на грипния вирус в организма.

вирус грип дете
Снимка:

На кои храни да се наблегне, за да не се разболеем?

Първи помощници са антиоксидантите - витамини, микроелементи като цинк, магнезий, селен. Те спокойно могат да се набавят от храната при пълноценно хранене. За да е такова, премахнете лакомствата, те убиват апетита за полезните храни и детето никога няма да посегне към ябълката, ако наблизо има шоколад или сладкиш. За нещастие на бабите трябва изрично да се спомене, че пълните деца са по-застрашени от грип и боледуват по-тежко. Излишната мастна тъкан произвежда елементи на възпалението (цитокини) и имунната система се изтощава при справянето си с тях. Здравословно хранене означава включване в менюто на всички полезни вещества (въглехидрати, белтъчини, мазнини) в разумни количества - пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, прясно месо и риба, яйца, мляко и млечни продукти. Първенци в противогрипната класация са чесънът, лукът (всякакъв), лимоните, медът, а за родителите - и чаша червено вино.

Да спрем ли детето от детска градина?

Разумно решение по време на грипна епидемия. При възможност задръжте детето вкъщи за една-две седмици, докато отмине опасността. Ограничаването на контактите с много хора е най-добрата профилактична мярка. Добрата хигиена, проветряването, носене на маска на обществени места, дезинфекция на повърхности също трябва да се спазват. Ако детето е закалено, хранено правилно, спортува или се движи достатъчно вероятността да стане жертва на вирусите намалява значително.

Прочети още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти