Първи стъпки при вирусна инфекция

дете болно
Снимка: iStock

Сериозни изпитания ви чакат следващите месеци, ако сте родители на малки деца. Течащи нослета, кашлица, температури, болки в гърлото, а обичайният ви маршрут става лекарски кабинет - аптека. Опитвате рекламирани чудодейни сиропи за укрепване на имунната система, но на вирусите май хич не им пука. 

Основният въпрос, който си задават родителите, е как да спрем започващата вирусна инфекция. Истината е, че трудно се спира, но може да се облекчи състоянието на детето и да се помогне на организма по-бързо да се справи с болестта. Най-добре да се изберат природни, безопасни средства.

дете болно
Снимка: iStock

При първите признаци на заболяване - кихане, секрет от носа, отпадналост,  направете топла вана на детето. Или поставете крачетата в топла вода със соли /или сол/, след което изсушете добре и обуйте топли чорапки. Разтрийте цялото тяло, така се подобрява кръвообръщението и клетките на имунната система достигат да всички органи. Тази мярка е първа стъпка, не се прави на дете с температура!

Дайте прополис на капки за пиене, продава се в аптеките, мед в чай /не в горещ!/, ехинацея, черен бъз, ако сте любители на хомеопатията, веднага започнете с осцилококцинум или инфлуцид, шуслерови соли, витамин С.

дете болно
Снимка: iStock

Ако детето има поносима температура, до 38 градуса, не бързайте да я сваляте. Лекарства се дават само, ако детето е зле - силно главоболие, болки в ушите и т.н. Температурата е защитна реакция на организма, така той се справя по-бързо с инфекциите.

За да се справя с инфекциите, носната лигавица трябва да е здрава и добре овлажнена. Тъй като деца дори с лека хрема не се пускат в детските градини, майките прилагат десетки видове капки и мазила, за да приведат децата в „търговски вид“ и да ги приемат в детските заведения. И на много от тях носната лигавица е увредена от многото капки. Първото условие за здрава носна лигавица, е да се спи на хладно, ако стаята е топла, сухият въздух уврежда лигавицата. Промивайте с физиологичен разтвор нослетата, така децата се чистят от секретите и лигавицата се поддържа влажна.

дете болно
Снимка: iStock

Повишеният прием на течности е важен, особено ако детето има температура. При висока температура, детето може да се обезводни от изпотяването и при учестеното дишане. Заложете на приятните течности, за да се приемат с удоволствие - вода, айран, билкови чайове. Ако детето няма разстройство и повръщане, прясно изцедените плодови сокове са незаменим източник на витамини и минерали. В ежедневието се препоръчват цели плодове заради целулозата в тях.

Не тъпчете детето с храна, когато е болно. Вслушайте се в нуждите на неговия организъм, инстинктът му показва от какво има нужда. Настоявайте само за течности.

Емоционалното състояние е много важно за оздравяването. Успокойте малкото, обградете го с грижа и топлина и всичко ще е наред.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти