Защо противогрипните ваксини са важни за децата?

ваксина дете
Снимка: iStock

Есента и зимата постепенно настъпват, а с тях и многобройните вируси, които тормозят малки и големи. Децата в детските градини и училищата са постоянно заедно, в затворено помещение. Ако едно се разболее, повлича и много от останалите. Колкото и да сме оптимисти, няма как да се предпазим на 100% от вирусите, но срещу един от тях, грипа, има сигурна защита - ваксините.

Грипът е най-тежко протичащата вирусна инфекция на дихателните пътища и най-заразната. Протича с много висока температура, дразнеща кашлица и мускулни болки. Усложненията не са задължителни, но се случват и са сериозни - пневмония, отит (възпаление на ушите), синузит, бронхит, сърдечни усложнения, менингит. Най-застрашените са малките деца поради незрялата имунна система, тези с хронични заболявания като астма, сърдечно-съдови болести, алергии, както и често боледуващите деца. За тях се препоръчва противогрипна ваксина, както и за всички останали, които желаят да се предпазят. Някои родители имат резерви по отношение на тези ваксини, но това се дължи на недостатъчна информираност.

ваксина дете
Снимка: iStock

Често се твърди, че и след ваксиниране се боледува от различни вируси. Така е, ваксината ни пази САМО от грип като помага организмът да изработва антитела срещу четирите предполагаеми щама на грипния вирус. Всички останали вируси (над 200) и бактерии ще ни атакуват и може да се разболеем. Погрешно се смята, че всяка настинка е грип и оттам идва недоверието в профилактиката чрез ваксиниране. Друга причина за възможно разболяване от грип въпреки ваксинацията е, че антителата се образуват 2-3 седмици след ваксинирането. Тоест, ако в този период човек се зарази с грип, ще се разболее - това не означава, че ваксината е неефективна.

Пикът на грипа обикновено е декември-януари, затова сега е времето за ваксина (октомври-ноември), преди грипната вълна. Ваксината пази от грип, а ако се разболее човек болестта протича леко и без усложнения.

ваксина дете
Снимка: iStock

Самата ваксина не може да ни разболее от грип, както се опасяват някои. Ваксината съдържа инактивирани повърхностни антигени на грипния вирус, които стимулират образуването на антитела, а не самия вирус.

Страничните реакции са много редки и леки и не трябва да ни плашат. Както при всички ваксини е възможно да се наблюдават леки местни реакции – зачервяване на мястото на убождане и лек оток, както и общи – отпадналост, ниска температура, които преминават без лечение за 2-3 дни. Това се случва сравнително рядко – под 5% от имунизираните. Важно условие е човек да е здрав в момента на ваксинирането.

Как се прилага противогрипната ваксина? Ако детето не е ваксинирано досега с противогрипна ваксина и не е боледувало от грип, се препоръчват две ваксинации през 30 дни, за всички останали ваксината се прилага еднократно, мускулно.

Прочети още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти