Как да предпазим децата от вируси и грип

вирус грип дете
Снимка:

Колкото и да сме оптимисти, със застудяването десетки вируси ще атакуват децата ни, особено тези в детските колективи. Имунната система на малките до 7 годишна възраст е неукрепнала и те са податливи на инфекции, особено вирусни. Те се разпространяват лесно и никой не е пощаден.

Родителите търсят вълшебното средство, което ще предпази децата, но такова не е открито. Защото здравето зависи не от аптеката, а от закаляването, рационалното хранене, емоциите, хигиената, добър и продължителен сън, спортуване или поне достатъчно игри и движение. Въпреки всички рискове, могат да се вземат мерки, за да боледуват децата ни по-малко.

вирус грип дете
Снимка:

Имунизирайте децата против грип. Ваксината е важна за хора, които трудно биха се справили с грипната инфекция – възрастни, малки деца, тези с хронични заболявания. Деца, които боледуват често и продължително, имат алергии, сърдечно-съдови заболявания и астма, особено ако посещават детска ясла и градина са най-подходящи за ваксина. Имайте предвид, че ваксината пази само от грипните вируси или осигурява по-леко протичане. Останалите десетки вируси пак ще ви атакуват.

Дръжте децата далеч от болни хора – кихащи, кашлящи, с хрема. Добра идея е на места с много хора като в градския транспорт например, да се носи маска. Тя трябва да се сменя често, на час-два. Моловете и детските кътове не са подходящо място за деца когато върлуват вируси и грип. Ако детето ви е от тези, които не го подминава никой вирус, спрете го от детска ясла или градина в пика на грипа, ако имате възможност.

Осигурете добър сън на децата, те трябва да си лягат навреме. Отпочиналият организъм е силен и се справя леко с предизвикателствата. Ограничете мобилните устройства, те крадат съня на детето и го превъзбуждат.

Здравословната храна укрепва имунната система. Избягвайте сладкишите, газираните напитки, тестените изделия. Те подкиселяват организма, образуват свободни радикали и потискат имунната система. В период на грип и вирусни инфекции нуждата от плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб е особено голяма. И разбира се, разнообразна храна. Детският организъм се нуждае от балансирана храна с белтъчини, мазнини и въглехидрати. Последните се набавят от плодовете, ориза, картофите, а не с кристалната захар от сладките рафинирани храни.

5
Снимка: iStock

Не забравяйте водата! Дехидратираният организъм е податлив на инфекции. Водата е идеалната течност, безалкохолните напитки само вредят - много захар, оцветители, аромати.

Спазвайте лична хигиена! Вирусите освен по въздуха се разпространяват и чрез ръцете. Децата от най-ранна възраст трябва да се научат редовно да си мият ръцете, да не си пипат лицето, очите, носа, така лесно се заразяват, особено на обществени места. Носете винаги със себе си антибактериални влажни кърпички за дезинфекция на ръцете и предметите около вас.

5
Снимка: iStock

Движението е много важно за здравето, така се подобрява кръвообръщението и органите на имунната система достигат до всички части на тялото. При липса на движение се трупат излишни килограми, които също влияят на имунната система. Децата трябва да спортуват, или поне да играят навън, а не забили нос в телефоните.

Аптечната мрежа предлага десетки средства за укрепване на имунната система. Почти всички са хранителни добавки, а не лекарства. Тоест не са преминали през клинични изпитания при хора. Здравото дете не се нуждае от никакви добавки. Често боледуващите трябва да се консултират с лекар, прекомерното стимулиране на имунната система е опасно.

вирус грип дете
Снимка:

 

Прочети още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти