Безопасно ли е пробиването на ушичките на малките момиченца?

дете уши
Снимка: iStock

Според народните поверия на Благовещение, 25-ти март, раните бързо зарастват, затова точно на този ден хиляди майки решават да пробият ушичките на своите момиченца и да им поставят обеци. Та малката красавица да прилича на истинска принцеса. Макар да е още гологлаво бебенце. Коя е подходящата възраст и има ли риск за здравето на детето?

Спорен е въпросът дали изобщо трябва да се поставят обеци на малки момиченца, те самите са толкова хубави и невинни, че допълнителен аксесоар за красота едва ли им е нужен. А и това е желание на майката или бабата, детето никой не го пита. Колкото и добре да е извършена манипулацията, тя е неприятна за детето, болката и дискомфортът продължават няколко дни.

дете уши
Снимка: iStock

Ако все пак сте решени на тази стъпка, изберете правилното място за пробиване на уши. В почти всички по-големи козметични центрове това се прави, важното е хигиената да е на много добро ниво. Обеци се поставят и в много УНГ кабинети от лекар. Манипулацията се извършва бързо, с едно щракване с „пистолет“ и намазване с антибактериален крем. Болка винаги има, независимо от възрастта на детето, все пак се пробива жива тъкан. В никакъв случай не се пробиват ушите у дома от някоя „веща“ приятелка, там стерилни условия няма и усложненията могат да са много сериозни.

За какво да внимаваме?

дете уши
Снимка: iStock

При пробиване на ушите може да се развие алергична реакция. Най-често срещаният алерген е никелът. Дори в златото го има и ако детето е алергично получава оток, зачервяване, сърбежи. То разчесва мястото и го инфектира допълнително с бактерии и други микроорганизми. Често мястото се възпалява и секретира, при сериозни инфекции детето може да повиши и температура. Първите, временни обеци трябва да са хипоалергенни /медицински/. Освен това малкото дете може допълнително да се нарани, ако дръпне по-силно ухото. Чуждият предмет в тялото привлича вниманието и ръчичките постоянно са там като пипат и дърпат ушенцето. Докато свикне, това ново положение може и да наруши съня.

дете уши
Снимка: iStock

На каква възраст е подходящо поставянето на обеци?

Първите месеци след раждането не са подходящи за пробиване на ушите, те са още криви, неоформени, имунната система е неукрепнала и ушичките лесно се възпаляват. А и това е времето на най-бурното развитие на детето и такива вмешателства са неуместни. Повечето любители на обеците предпочитат възрастта около годинката, детето все още не разбира и не се травмира. Но и не разбира как да се пази. Затова разумната възраст е след три годишна възраст, най-добре към 4-5, за да не се пипат ушите. Според психолозите детето трябва да е достатъчно голямо, за да реши само дали иска обеци или не. То е човек със своите вкусове и предпочитания, дали те съвпадат с тези на майката и близките?

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти