Светла Иванова: Нужен ли ми е този адреналин?

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

За къде бързаме?

Сигурно само аз не съм си задавала писмено този въпрос напоследък. Но няколко пъти беше в главата ми днес. И предните, и по-предните дни. След като за пореден път се стрелнах през вратите на метрото, преди да ме притиснат, пресякох след предупредителния сигнал и дадох газ преди да изчакам червеното да стане ярко зелено, се замислих - защо бързам. Не за къде. То е ясно. Все за нещо.

Сякаш все нещо бяга от мен. Работата. Децата. Приятелките. Домашните задължения. Срещите. Уговорките под час… или просто времето. Най-ценното, което имаме. Свободно време - не, за да бързаме лудо. Време, за да живеем. В него, а не между натъкмените минутки.

Нищо няма да ми избяга. Нито пък аз ще го догоня с бързане и разхвърляни мисли.  

Дори ако трябва да изминем не 2 или 20 метра пеша, а 200 километра с кола бързането ще ни спести едва няколко минути, но може би ще ни съкрати и живота с толкова.

Замислих се нужен ли ми е този адреналин и норадреналин? Та това са хормоните на стреса отделящи се, когато сме ядосани, гневни, при стрес, физическо натоварване, силна радост, страх, паника… Все шокиращи и чужди усещания за нашето устроено да работи нормално тяло. Ние се намесваме в обичайния му ритъм, за да го извадим оттам. И после да се чудим как да го върнем. Тези хормони на стреса правят живота ни сложен и  трудносмилаем. Труден за преглъщане.

Аз, която работя като „йога конструкторка“, както ме нарича дъщеря ми, се замислих - защо се опитвам да конструирам сложни схеми, а искам да покажа на децата ни колко е хубав животът в простотата си? Подлагам се на ежедневни заплахи и опасности, а искам да ги науча да се предпазват от тях и да ги избягват?

Заслужава ли си едно такова безумно бързане и кратки удовлетворение заради това, че си успял да се намърдаш в матрицата на метрото например, вместо да походиш пеша? Имунната ни система рухва след всеки един подобен избор. Сърдечният ни ритъм и честотата на дишането ни се усилват. Повишаваме краткотрайно чувствителността на зрителните, звуковите, осезателните и вестибуларните си рецептори. А не е ли точно обратното, към което се стремим? И защо да ги преекспонираме и изразходваме, вместо да ги използваме за наслада от всеки един миг? Как всеки втори да няма алергия с такава повишена чувствителност?

Не говоря за мъничко полезен адреналин, а за ежедневно напрежение. Това, което ни кара да се разболяваме често, за да ни даде знак да забавим темпото и да пренаредим за пореден път приоритетите си.

Влизаме в залата за йога за час, за да компенсираме бързината на цял един работен ден или още по-зле за седмица. Да поспрем за малко, да си починем от разпределения по минути живот. Но става ли да свалиш 50 килограма за 5 дни, ако си ги трупал 5 години? Не става.

Защо всички мислят, че като дишат правилно само 5 минути в часа по йога или ще потанцуват от сърце в часа по народни танци, ще променят качеството си на живот извън залата? Защо изобщо искаме да си върнем баланса като пак само след минути ще го разместим? Как да изгоним с бързане стреса и последствията от него, вместо да се вгледаме в себе си и намерим причината, заради която сме тук в този живот?

И да имаме време.

Време да дишаме по-спокойно.

Време да не бързаме.

Прочетете още от Светла Иванова:

Една жена, почти на 40: двете най-важни правила

Какви баби ще станете?

Детайлен или досаден – в това е въпросът

Най-свободната професия

Накъде пътуваме?

Отговорът на всички въпроси

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти