Какви баби ще станете?

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Вече всеки раздава съвети и изнася лекции за личностно и духовно развитие, и успех за какво ли не. Семинарите и книгите за подобряване на качеството на живота ни станаха повече от примерите. Все пак да се научиш да бъдеш добър родител или партньор, да направиш кариера и каквото пожелаеш със себе си, сега е по-лесно в този информиран свят.

Но замисляли ли сте се след по-активната ви възраст какви баби и дядовци искате да бъдете? Модерни и адаптивни? Или просто полезни? Може би ще имате нов компютър и телефон, Скайп, Фейсбук и каквото излезе на мода, но какво ще дадете на внуците си, щом отговорността за важните неща се пада на родителите, а животът се променя ежедневно? На нас какво ни остава?

Понякога не знаем на какво можем да научим децата си, та камо ли внуците. Все по-често използваме израза, че те са се родили нас да научат.

От моята баба се обогатих с толкова умения и познания… Да познавам и почитам българските празници и обичаи. Да правя лютеница, домашен сапун, да шия, плета и бродирам, да тъка на стан и да меся хляб, правя кори за баница. Не бих се обвинявала, че днешните и най-вече моите деца нямат интерес към това, защото просто необходимостта от тези знания е отпаднала.

Връщаме се към старите традиции у дома, но на всяка крачка можем да си купим нелоши продукти приготвени по „бабини“ рецепти и да „спестим“ време, което можем да използваме за друго. 

Освен, че е преживяла война и отгледала 5 деца, до последно моята баба запази борбения си дух и успя да ми покаже на какво е способна силата на мисълта без да е чела Джон Кехоу.

И не, че с всеки ден възрастните изостават, просто животът се променя толкова бързо… По-бързо от самите нас.

Затова не се притеснявайте. Не всеки може да бъде като бабата от книгата на Фредрик Бакман. Но с личен пример за постигнато щастие и комфорт и отделено време, за да подхранвате децата с положителни мисли и настройки, няма да се чувствате гузни и ще направите най-хубавия им подарък.

С две думи, баби или майки, научете децата си да бъдат позитивни, добри и морални - останалото те ще научат сами.

Прочетете още от Светла Иванова:

Детайлен или досаден – в това е въпросът

Най-свободната професия

Накъде пътуваме?

Отговорът на всички въпроси

Да правим добро или да не правим лошо?

Всяко нещо има своето време

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти