Светла Иванова: Детайлен или досаден – в това е въпросът

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Една от малките наглед причини, развалящи отношенията – независимо дали брак, приятелство, роднинска връзка или дори отношения майка-дете, е дребнавостта.

Дребнавите хора ще ги познаете по това, че стават досадни с вечното си мрънкане.

Кафето им никога не е каквото трябва, децата им все са наронили трохи по чистия килим, а направените от другите неща все с нещо ги дразнят. С две думи – чашата им винаги е полупразна, а не полупълна.

Ако обаче им кажеш, че приличат на Петко на чичо Стоян, който: "Все за нещо ще намери да се начумери: ту му млякото горещо, ту пък друго нещо" обикновено се сърдят, обиждат и започват да се оправдават като алкохолик, обясняващ как всеки ден по малко не е вредно, а напротив.

Причината за лошото им настроение никога не е в тях, а външен дразнител.

Все другите не са достатъчно умни, перфектни, добри, внимателни и разбиращи. Това са хора, вечно недоволни и сърдити на околните и крайно неприятни за общуване и компания. Някой ги наричат енергийни вампири. И правилно – те могат да ти изпият енергията с вечните си дребни, но много важни според тях подробности. Не ме разбирайте погрешно – не става дума за детайли, а за дреболии, които нито биха помогнали да се разреши проблем, нито биха допринесли за красотата в обстановката и отношенията.

Ето няколко примера. Детайл е да украсиш и подредиш масата с вкус, да внесеш уют с малки неща в дома си, да направиш малък жест към някого, да искаш да си перфектен в работата си, да нанасяш последните щрихи в картината, която искаш да видиш. Дребнавост е да намериш кусури.

Да пишеш коментари без градивна критики, просто така – "да си начешеш крастата". Да се заяждаш с мъжа си, да отговаряш винаги, когато някой ти направи забележка, да не можеш да мълчиш и изслушваш.

Аз не бих търпяла такива хора до себе си. Свидетел съм, (предполагам и вие) на много връзки, които са се разваляли от няколко разменени реплики, превърнали се неусетно в навик винаги да отвръщаш със заядлив тон и да търсиш повод да „поставиш на място човека“.

Заради тези дребни причини много хора не биха видели важните неща. Биха изгонили подчинен от работното място, без да оценят колко работа върши, а само какво не прави перфектно, биха развалили настроението на детето или половинката си сутрин преди да излезе, биха изпуснали същественото - да се радваш на живота и на всичко, което си имаш.

И ако по-големите причини да се развали една връзка, са излечими с раздяла, психолог или друго, тези дребните камъчета в отношенията така биха преобърнали каручката, че дори да не се усетиш защо не е продължила по пътя.

Нека не забравяме, че когато хвърляме кал по някого, винаги се цапаме. 

Прочетете още от Светла Иванова:

Най-свободната професия

Накъде пътуваме?

Отговорът на всички въпроси

Да правим добро или да не правим лошо?

Всяко нещо има своето време

Най-хубавият комплимент в живота ми

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfocompany.bg.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти