Не прекалявайте: МИЕНЕТО на плодове и зеленчуци със сапун е ОПАСНО!

миене мивка домати
Снимка: iStock

Всеки знае, че плодовете и зеленчуците трябва да бъдат добре измити преди да ги изядем, защото иначе рискуваме да хванем всякакви зарази и стомашни проблеми. Някои хора обаче предприемат още по-сериозно почистване със сапун, мислейки си, че така напълно елиминират опасността.

Миенето на пресните продукти със сапун е крайно непрепоръчително. Сапунът не е предназначен за храни и ако остатъци от него попаднат в храната и бъдат погълнати, може да предизвика гадене, повръщане и диария. Препоръките на специалистите са пресните плодове и зеленчуци да се мият със студена вода.

Идеята да се дезинфектират всички пловоде, зеленчуци, както и всякакви опаковки и торби след прибиране от пазар всъщност не е научно обоснована. Ако човек се притеснява, че опаковките на хранителните продукти може да са замърсени, е най-добре да измие ръцете си, преди да започне да се храни.

покупки пазарска чанта
Снимка: iStock

Рискът от разпространение на бактерии и вируси в магазините може да бъде намален с добре познатите ни от коронавирус пандемията дезинфектанти за ръцете. Някои магазини предлагат дезинфектанти и обработват пазарските колички, което е отлична практика, но най-добре е самите вие да си носите дезинфектант за всеки случай. 

Съвети за съхранение на плодове и зеленчуци за по-дълго

Още по темата:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти