Какво означават цветовете на гъбите за миене и коя за какво служи

чистене гъби гъба кухня почистване
Снимка: iStock

Цветът на гъбата за миене е важен фактор в домакинството. Миенето на чинии трудно може да се нарече приятно изживяване в кухнята. С този проблем обаче трябва да се сблъскваме всеки ден. И тъй като в съдомиялни няма във всяко домакинство, обичайната гъба остава най-популярният помощник при миене на съдове.

Днес ще ви разкажем каква роля играе цветът на гъбата за миене -  нещо, за което едва ли сте се замисляли досега. Оказва се, че има тънкости, на които дори опитни домакини не обръщат внимание.

3-те зодии, които не са родени да бъдат домакини >>>

Обичайните цветни парчета се намират в почти всяка кухня. Ние обаче възприемаме техния ярък цвят като нормален маркетингов трик и затова не смятаме, че характеристиките на гъбата може да е скрита зад цвета й.

Разбира се, отговорът е да - това е маркетингов трик, но само ако говорим за меката, основна част от гъбата. Цветът на абразивната страна обаче има значение – той показва степента на твърдост на покритието. Този материал се нарича scotch-brite (от търговската марка American Scotch-Brite) и е направен от груби влакна, залепени върху основата мека част.

Скоч брайт лентата при гъбите за почистване обикновено се предлагат в три цвята. Ето защо:

Зелено

Гъба със зелена абразивна част е предназначена за най-тежките замърсявания. Въпреки това такъв твърд материал може да надраска някои покрития. Не се препоръчва да се използва върху незалепващи тигани, витражи, емайлирани съдове и др.

гъба
Снимка: Istock

Червено

Този цвят показва средна твърдост и е най-предпочитаният вариант. С такава гъба може лесно да се премахнат упоритите замърсявания и суха храна, но без да се нараняват или драскат съдовете толкова много.

гъба
Снимка: Istock

Жълто

С този цвят се предлагат гъби за почистването на фини повърхности, като например стъклени съдове или чаши. Такъв материал нежно обработва повърхността и може да се използва интензивно.

гъба
Снимка: Istock

9 грешки, които да не допускаме в кухнята

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти