Как да почистим качествено кухнята - няколко съвета от специалист

Как да почистим качествено кухнята - няколко съвета от специалист
Снимка: Thinkstock

Кухнята е едно от най-важните места в дома. Там се приготвя храната, която после се поднася на семейството, там се прекарва голяма част от свободното време, което важи с особена сила за всички, които обичат да готвят.

Именно в кухнята обаче, се събират най-много опасни бактерии и тя трябва да се почиства старателно и редовно.

Лаура Делутри, специалист в почистването, както сама се определя и автор на книгата "Бързо почистване", дава няколко съвета как по-качествено да почистите най-сериозния развъдник на бактерии в дома си.

Плотът

Кухненският плот е мястото където се приготвя голяма част от храната, която се яде вкъщи. Точно поради тази причина той трябва да е най-чист. Забърсване с мокра гъба или суха салфетка изобщо не е достатъчно. След всяко приготвяне на храна на кухненския плот трябва да го пръскате с дезинфектант и да го почиствате.

миене мивка домати
Снимка: iStock

Накрайникът на чешмата

Той е много удобен, може да си го нагласяте на душ или на една силна струя, но сещате ли се да го почистите? От вътрешната страна се събират всякакви бактерии, които се развиват необезпокоявани и замърсяват малко или много водата още със самото й потичане.

В този случай Лаура препоръчва веднъж в седмицата да киснете филтъра в бял оцет. Това е достатъчно за дезинфекцията му.

Дъската за рязане

Истински рай за бацилите, особено ако ползвате дървена дъска. В малките прорези, които се получават от рязане с нож на дъската се събират множество бактерии и със сигурност честото миене с гореща вода и препарат за съдове не решава проблема. Много хора дори избягват да мият дървената дъска, за да я предпазят от огъване и изкривяване. Това обаче е голяма грешка. Решението е да ползвате пластмасова дъска или да сменяте дървената такава по-често.

Друг вариант е да почиствате дъската с разтвор роклот една чаена лъжичка белина и 4,5 литра топла вода. Сипвате течността в шише и я използвате за миене на дъската всеки път, щом сте я ползвали. Този разтвор се отмива допълнително с много гореща вода.

домакинска хартия
Снимка: iStock

Кухненската кърпа

Замисляли ли сте се колко често и дори несъзнателно избърсвате ръце в кърпата, докато готвите? Със сигурност не винаги сте ги измили със сапун преди това. Самата кухненска кърпа е мокра през по-голямата част от времето, за което се ползва. Това благоприятства за развитието на редица бактерии в нея, които после вие разнасяте по ръцете си и директно върху храната. Затова по-добре използвайте кухненски ролки с хартия. Ако подсушавате чиниите с кърпа, то използвайте за тази цел специално парче плат, в което обаче не бършете и ръцете си.

Сушилника и гъбичката за съдове

Той трябва да се почиства всяка седмица със силен дезинфектант и да не се оставя мокър. След като приберете съдовете, изплакнете хубаво сушилника, махнете водата, която се е събрала под него и го подсушете с кухненска хартия.

Що се отнася до гъбичките, с които миете посудата, те трябва да се оставят добре изплакнати и изстискани след миене и да се сменят често. Също така може да ги почиствате с водата с белината, която ползвате за дъската за рязане и след това да ги изплакнете с гореща вода няколко пъти.

Мивката

Всичко, което попада в мивката, е способно да развъди бактерии. Мийте я редовно с предназначена специално за нея гъба и белина или друг силен дезинфектант.

кухня почистване
Снимка: iStock

Друг важен момент е да не забравяте да изхвърляте кухненското кошче за боклук колкото се може по-често. Не го чакайте да се препълни с боклуци и остатъци от храна, а го изпразвайте и почиствайте по-често.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти