Замразените зеленчуци са по-полезни, отколкото си мислим

зеленчуци
Снимка: Istock

Kогато пазаруваме и се стремим да напълним кошницата си с колкото се може по-здравословни храни, естествено, избираме свежите плодове и зеленчуци, а не замразените, скрити зад пластмасови обвивки и пластове скреж.

Свежо е равно на здравословно, нали? Отговорът е: невинаги. Замразените и консервираните зеленчуци и плодове могат да са много по-полезни от свежите, пишат Vesti.bg.

Питате се как това изобщо е възможно?

В момента на откъсване на плода, полезните му вещества бавно започват да се изгубват.

Отделянето на плода или зеленчука от неговото дърво, храст или стъбло прекъсва връзката с източника на хранителни вещества и той започва да се храни от своите собствени вещества, за да оцелее.

Свежите зеленчуци, които купуваме в магазините, понякога пътуват с дни, докато стигнат до щандовете, а след това и нашите торби и купи. В този период те претърпяват големи промени.

Как да почистваме правилно зеленолистните зеленчуци

Друг важен аспект е фактът, че за да не се развали преди да достигне желаната дестинация, продукцията често се обира неузряла, така че тя съвсем не съдържа всички полезни вещества, които би съдържала, ако се остави да узрее, плодът се откъсне и изяде на момента.

Защо обаче хората вярват в обратното?

Консервираните и замразените зеленчуци и плодове също могат да бъдат подложени на топлина, която да отнеме от ползите им, но тези промени ще бъдат минимални в сравнение с промените във веществата, които настъпват при „свежите“ им роднини, след като са били отделени от източника си на живот.

5 рецепти за диетични салати

Обичайно при замразяване най-големи са загубите на витамините, които се разтварят във вода, като витамин B и C. Проучване по темата посочва, че броколите изгубват 13 процента от съдържанието си на витамин C за 21 дни в хладилника и 50 процента, когато са замразени.

За сметка на това обаче други полезни вещества, в частност антиоксидантите, почти не се изгубват, когато плодовете и зеленчуците се замразят.

Що се отнася до плодове и зеленчуци е много по-важно количеството,

което изяждаме, отколкото под каква форма.

Ако предпочитате свежи – най-добрият вариант е да са прясно откъснати и веднага консумирани. Този лукс обаче е далечен на хората в града, които нямат градина. Тогава ви остава да си похапвате от тези в магазина, които няма да са запазили сто процента от полезните си вещества, но все пак ще са в пъти по-полезни от една вафла.

Ако пък предпочитате замразени, е време да спрете да вярвате, че те не са полезни, защото както става ясно, това съвсем не е така.

Кои са заземените храни и защо са полезни за здравето

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти