Преяждаме бавно, неусетно почти

Преяждаме бавно, неусетно почти
Снимка: Thinkstock

Не винаги имаме комфорта да с храним спокойно на маса, без да ни притиска времето. По-често бързаме и яденето минава някак измежду другото. Знаем, че това не е полезно за нас и тялото ни, но не можем да го избегнем.

Кои са местата, които са „капан“ за трупане на излишни килограми?

Самата кухня като начало. Влизаме в кухнята, където ни дебне храна от всякъде – хладилник, долапи, кутии с бисквити, бонбони и т.н.

Решаваме, че ще хапнем ей така, между другото, с мисълта, че няколко хапки няма да навредят, но истината е, че правят точно това – трупат се като мазнинки по тялото ни.

Ако сте наистина гладни, по-добре да си приготвите нещо за хапване, докато сте в кухнята, да седнете спокойно на масата и да се нахраните, а не да погълнете неопределено количество от различни храни – сладки и солени, които ви минат през погледа, и така сами да си причините калорийна бомба.

Другият „капан“ е пред телевизора/компютъра. Там съзнанието ви е посветено на екрана и това, което виждате там, а храненето става машинално.

Именно така няма да се усетите изобщо какво огромно количество сте погълнали, от което тялото ви няма нужда.

Това се дължи на факта, че не давате време на мозъка да възприеме сигналите на тялото, че е задоволило нуждата си и вече не е гладно.

Ръката и устата се движат машинално, храната се поглъща без дори да се дъвче достатъчно и първият сигнал, че сте прекалили, е като ви стане тежко, осъзнаете колко сте погълнали и съжалите на мига.

Автомобилът е следващото място „капан“ за неправилно хранене. Всички заведения, които предлагат бързо приготвяне на храна, която получавате без дори да напускате колата си, не са подходящи за поддържане на здравословен тонус и фина фигура.

Ненапразно фаст фууд (англ. fast food – от англ. “бърза храна“) е нарицателно за всичко, което е вредно – тежки мазнини, пържено, свръхдози захар и празни калории и т.н.

И последният „капан“ е работното място. Ако работите на бюро, то постарайте се на него да не присъстват вафли, солети, бонбони и т.н.

Те отново спадат към онзи тип хранене, за което не си давате сметка и което реално ви трупа излишни калории и килограми.

Дръжте „под ръка“ банан, портокал или няколко мандарини, които да задоволят глада ви, особено този за сладко в следобедните работни часове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти