Вечните и опасни заблуди около отслабването

Вечните и опасни заблуди около отслабването
Снимка: Thinkstock

Живеем в ерата на информацията и въпреки това продължават да съществуват какви ли не митове, легенди и заблуди, особено щом се отнася до отслабването

Тъжно, но факт - повечето хора не познават вродените механизми, по които работят телата ни, а и не се замислят за тях. Предпочитат по-лесните и погрешни решения и пренебрегват инстинктите си. 

От блога Zdravduh.com разобличават някои от най-честите заблуди около спазването на диети, отслабване и топенето на мазнини.

*Вярваме, че като гладуваме ще отслабнем, но на практика не става така. Причината за това е инстинктът ни за оцеляване.

Логично е, че когато стомахът ни е празен, ще се задействат древни механизми, които са ни помогнали да се съхраним през хилядолетията. А именно - ще започнем да пестим от ценните си енергийни запаси - мазнините. Телата преминават в икономичен режим, тоест - обмяната на веществата се забавя и мозъкът чрез своите помощници хормоните "програмира" мастните клетки да се множат и уголемяват.

Това е нещо подобно на трупането на бели пари за черни дни. Именно затова гладуването е погрешна тактика за сваляне на тегло.

*Вярваме, че е достатъчно да създадем калориен недостиг, за да отслабнем. Естествено, правилото да хабим повече калории, отколкото приемаме с храната, е много важно. Но какво ще стане, ако не се движим и гладуваме? Ще забавим метаболизма си и свойството на организма да гори мазнини. Тогава каквито и усилия да полагаме, като ядем все по-малко и по-малко храна, няма да постигнем добри резултати.

Това е все едно да съсредоточиш усилията си не към изкарване на повече пари, а към пестене. Вярно е, че като краен резултат ще събереш някаква сума, но тя ще е нищожна в сравнение с това, което можеш да изкараш и то без да се подлагаш на лишения, ако просто намериш начин да увеличиш доходите си.

Засилването на метаболизма става чрез спорт и хапване на често по малки количества, а изкарването на пари чрез образоване и предприемчивост. Така, че действайте! smiley

*Вярваме, че има лесен начин да свалим тегло. Искаме да измислят вълшебно хапче, така че да не полагаме усилия.

Хвърляме се на различни добавки или таблетки за отслабване. Всичко това, особено приемано на своя глава, може да ни докара и здравословни проблеми - с черен дроб, бъбреци и тотално объркан метаболизъм.

Вместо това се замислете колко е хубаво да видите, че държите живота си в свои ръце с минимални, но постоянни усилия. Не е толкова важно промените, които правите, да са огромни, по-същественото е да ги превърнете в начин на живот. Отслабването, здравословният живот и стабилните финанси идват с помъдряването и опита.

*Мислим си, че за да отслабнем, трябва да се подложим на перманентен тормоз. Няма нищо подобно. Трябва да приемем свалянето на тегло като предизвикателство, което ще ни направи по-силни. Това не е период на гладуване, а възможност да опитаме различни, вкусни и полезни храни, да разучим нови и интересни рецепти. Да отидем на танци или друг вид спорт, където ще се забавляваме и ще срещнем интересни хора. Желанието ни да стопим мазнините може да промени в изцяло позитивна посока начина ни живот.

*Пренебрегваме малките съвети на експертите по хранене. Чуваме например, че пиенето на вода е важно и ни помага в отслабването, но не го правим. Не вярваме, че това може да е нещо съществено, защото не си представяме как точно ще ни повлияе. А за да пием достатъчно вода, са нужни минимални усилия - една пълна бутилка до бюрото - нищо друго. Знаем, че е важно да се храним на често и по малко, но просто го пренебрегваме и броим калориите, които сме приели за целия ден. Но ако по-голямата част от тях са приети вечер, какво ще се случи? Всичко, което изядем, директно се залепва по нас под формата на мазнинки.

*Лъжем самите себе си - хитруваме и си измисляме собствени правила. Казваме си - "ще пийна този сок, течностите не се броят в калорийния баланс на диетата". Но не поглеждаме, че това са допълнителни 200 калории. След това се чудим защо се ограничаваме, а не слабеем. Или пък вярваме, че в десертчето или колата без захар има нула калории. Не е така - просто захарта е заместена с аспартам или друг подсладител, който съдържа също толкова калории, но може и да навреди на здравето ни. 

*Не знаем как да тушираме чувството за гладВъобще ни липсва информация какво и защо трябва да направим, за да сме здрави и слаби. Гладът понякога се появява въпреки приемането на предостатъчно калории. Той се дължи на "недохранване на клетките" и липсата на ценни микроелементи, пробиотици, витамини и ензими. Това се получава, когато ядем консервирана, готова храна, която е лишена от тези незаменими вещества.

Да, възможно е да бъдем едновременно дебели и недохранени, претоварени с храна и гладни. За да се преборим с този синдром, е необходимо да ядем повече жива и прясна храна - плодове и зеленчуци. Някои от тези продукти се обявяват дори за "отрицателно калорични" - за обработката им се изисква повече енергия отколкото те съдържат в себе си.

Да не говорим, че има подправки, които могат да намалят кръвната ни захар, а оттам и да тушират чувството ни за глад

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти