Коя е най-богатата жена в света?

Франсоаз Бетанкур Майерс
Снимка: Thewonline

Франсоаз Бетанкур Майерс наследи една трета от акциите на L'Oreal от майка си през 2017 г., което я прави най-богатата жена в света с нетно състояние от 82,1 милиарда долара, според Bloomberg.  

За разлика от типичната милиардерска наследница, тази дама е съсредоточила вниманието си освен върху членството си в борда на директорите на L'Oreal (тя участва в няколко комитета на борда, включително стратегия и устойчивост, човешки ресурси, номиниране и управление), но също така върху собствената си писателска кариера. Тя е написала книги на различни теми: от гръцката митология и еврейско-християнските отношения до слуха и глухотата. 

Франсоаз навърши 70 миналото лято. Тя е внучка на основателя на L'Oreal Йожен Шюлер. През 1908 г. той изобретява нова формула за боядисване на коса. Това прави Шюлер много богат и през 1957 г. състоянието му преминава към дъщеря му Лилиан Бетанкур. Тогава тя става видна социалистка. Съпругът й Андре Бетанкур е френски политик, който е министър и сенатор в правителството. Семейство Бетанкур са добре известни във френското общество със своите бляскави партита. 

От 1953 г. двойката отглежда дъщеря си Франсоаз. Тя обаче никога не води същия бляскав начин на живот като светските си родители. Любимите й занимания са писане и свирене на пиано. В отношенията им като цяло не цари разбирателство. Връзката майка-дъщеря не върви добре, когато Франсоаз е тийнейджърка.  

След смъртта на Лилиан през 2017 г. Франсоаз получава нейните десетки милиарди долари и имението в стил арт деко. Къщата се намира в богато предградие западно от Париж. Освен това тя наследява дома от детството си на брега на Бретан. Въпреки това тя продължава да живее в западните предградия на Париж. През годините богатството на французойката нараства неимоверно. Състоянието на Мадам Бетанкур Майерс се оценява на 82,1 милиарда долара, според оценки на Bloomberg, което я прави най-богатата жена в света и 11-ият най-богат човек в света. Тя и нейното семейство контролират 33% от акциите на L'Oréal. 

Франсоаз е омъжена за Жан-Пиер Майърс - главен изпълнителен директор на семейния холдинг Téthys. Те имат двама синове - Жан-Виктор и Никола. Жан-Виктор започва да служи в борда на директорите на L'Oreal, замествайки баба си. Компанията притежава масови марки като L'Oreal, Maybelline, Essie, Garnier, Urban Decay, Lancôme и козметика Kiehl's. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Entrepreneur (@entrepreneur)

Бетанкур Майерс също така е президент на фондация Bettencourt-Schueller, която отпуска безвъзмездни средства в подкрепа на научните изследвания в областта на науките за живота и изкуствата. 

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти