Неочакваният признак, че една двойка рано или късно ще се разведе

двойка щастие брак развод
Снимка: Thinkstock

Всяка връзка може да е уникална сама по себе си, но учените откриха изненадващ сигнал, който е способен да предизвести един развод.

Въпросното проучване е публикувано в американския Журнал за личностна и социална психология. То проследява 168 двойки в продължение на 13 години с цел да открие знаците, които индикират, че съпрузите ще се разведат или радват на дълъг брак.

Резултатите от изследването показват, че при двойките, които са твърде привързани един към друг още от самото начало на връзката си (тоест, при тях се забелязва по-голяма степен на отдаденост от обичайната), вероятността да се разделят е по-голяма.

Авторите обясняват, че съпрузите, разведени след седем или повече години, са показвали около една трета повече привързаност в сравнение с онези, които се радват на щастлив брак по-продължително време.

Това означава ли, че да си отдаден на половинката е нещо лошо? Психологът Маделин Роантр пояснява следното:

„Някои хора се оставят връзката да ги превземе, а това състояние не продължава дълго. Когато то изчезне, двойката отваря очите си за това, което е останало, и ако няма друго, което да я свърже, освен страст, тогава е вероятно връзката да се разпадне.“

двойка щастие брак развод
Снимка: Thinkstock

Роантр допълва, че фактор е също влюбването в такова качество на отсрещния, което не е устойчиво. Например, ако двама души се запознават в безгрижен период, когато често излизат навън, за да се забавляват, но един от тях няма намерение да се отказва от тези развлечения, щом се появат деца.

Има и разлика между изразяването на чувства с физическа близост и привързването един към друг до степен, в която всичко наоколо остава на заден план – първото е безобидно, но второто не е здравословно, казва още Роантр.

двойка щастие брак развод
Снимка: Thinkstock

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти