Само за тийнейджъри и... техните баби

Ива Екимова
Снимка: Явор Иванов

Ива Екимова

В случай, че не сте на възраст между 11 и 17 години или не разполагате с наследник в тази целева прослойка – този текст не е за вас!

На нас, възрастните, детството ни се вижда като един безкраен празник. Игри, кино, сладолед. Понякога даже и кино, и сладолед. Разтревожени и вечно заети - смятаме, че космите и досадните пъпки са проблем. Е, да проблем са, но само когато по-строгият от нас се развика, че е време за миене на зъби и се наложи подрастващият да се изправи пред безмилостния, семеен съдник – огледалото в банята!

Даже очилата преминаха от категория "проблем" в статус "аксесоар". И това е добре, защото така поне няма опасност прякора "цайс" да се лепне върху иначе безупречната тийнрепутация. Да бъдеш дамгосан с прякора на световноизвестната марка в областта на фината механика и оптичната техника никак не е забавно, независимо че родителят би намерил привилегия в този факт. Навярно заради думата "немско". Разбира се много по-лошо е прякорът да е в сектора "смръдливец", "смотаняк" или "зубър". Но от друга страна пък може от колелото на късмета да излязат титлите "талант", "готин" или "сладур". Най-неприятното е, че прякорът не е въпрос на избор.

На мен като малка ми викаха "комар". Докато си скачах на ластик пред блока, излезе една какичка и каза: "Какво ги мяташ тези крачета като комарче?". Сега само мога да си мечтая да са ми толкова кльощави, но за сметка на това имат значително по-дълъг жизнен цикъл. Когато се роди дъщеря ми, измислихме име, което да не дава повод за производни, още по-малко за прякори. Сега на прага на пубертета, само се моля от вселенското раздаване да ѝ се падне някой по-готин прякор.

Един ден разбрах, че днешните подрастващи хич не чакат някой да им лепне извратената си визия за тях самите. Взели са нещата в свои ръце и самоопределението им следва естествения ход на музикалните им предпочитания. За по-младите читатели не е тайна, че феновете на Джъстин Бийбър са "билийбър-и". 19-годишният канадец бе първият, направил диамантена кариера, попадайки в точното време и на точното място. А именно в "тубата", или академично казано "You Tube".

Много след него пробваха, но някак не им се получи толкова успешно. Посланието на тийнидола е: "Вярвай" ("Believe"). С толкова милиони в сметката е лесно да се вярва, биха смрънкали скептиците. Истината е, че точно така се казва най-очакваният албум на младия изпълнител. "Believe" е третият студиен албум на канадското поп-чудо. Придобива платинен статус заради 1 милион копия, продадени в САЩ. Само за една вечер клипът на една от песните, включени в албума, е гледан над 10 милиона пъти.

За дете на самотна майка, която работи ниско платени длъжности, за да може да отгледа сина си - не е зле. Легендата разказва, че Джъстин е бил привлечен повече от спорта. Истински започва да се занимава с музика на 12 години, когато стига до третото място в местен музикален фестивал. Амбициозната родителка сама започва да качва клиповете му в "You Tube", надявайки се някой да види и оцени таланта на сина ѝ. И чудото става – не кой да е, а самият Usher до ден днешен издава албумите на Бийбър. Така компилацията от силната вяра в чудеса и фамилията на канадеца създават прякора, който обединява почитателите му по цял свят – Билийбъри. Перифразирайки "Mоnкееs" с култовата им "I am a believer", следва да си кажа - "I am a BelieBer". Младият талант е добър пример за подражание.

Определение, което далеч не може да бъде пришито на придобилата скандална известност екс Хана Монтана – Майли Сайръс. Бъдещата звезда е родена в семейството на кънтри легендата Били Рей Сайръс и е кръстена с името Дестини Хоуп. Чудейки се - Дестини ли е или по-скоро Хоуп, малката отчаяно се опитва да избяга от сянката на популярния си баща. Още като дете всички са я наричали Смайли. Така въпросът "В какво се превръщат мечтите?" получава своя отговор. В Майли.

Изпълнителят на "Achy Breaky Heart" дълго ще се чуди за това ли точно мечта, връщайки се към тазгодишните награди на "MTV". На забележителната сцена щерка му показа фриволно поведение и едва не изложи Робин Тик на преследване за сексуален тормоз над малолетна. Всичко това, разбира се, ще бъде забравено и почитателите, които тя гальовно нарича "Смайлърс" ще се множат. Продажбите ще растат, както и милионите в сметката на тати.

Истерията на музикалния сезон се завихри още през лятото на тази година, когато настойчиво бяхме приканвани да гледаме "This is us" – филмираната история на "One Direction". Не че щяхме да научим нещо ново или пък кой знае колко значимо, но със сигурност вече знаем, че откривателят им е Саймън Коуел. Да! Всички познават Саймън. Той е лошят в "Екс Фактор" и добрият продуцент за победителя след това.

Заки ли ще гледаме в неговия български вариант – кой знае. Засега "Дайрекшънъри – те", както се титуловат почитателите на бойбандата, слабо се вълнуват от нашите си дребнави неволи. Има и още истории с тийнидоли. Някой от тях не са така забавни. Например ЕМО-децата. ЕМО - съкратено от "emocorе" или "emotive hardcore". Това е термин, който описва почти всяка форма на хардкор, показващ палитра от емоции, свързани с отчуждението и яростта. Около тях няма толкова забавни истории. Даже напротив, някои завършват със самоубийство. Затова – за тях друг път. Да видим дотогава музикалната есен дали ще роди истинска звезда, чийто фенове ще искат да се самоопределят, използвайки посланието или името ѝ за свой прякор. Като "Крисковисти" например...

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти