Любов-криле или любов-окови?

майка дъщеря баба жена семейство обич прегръдка
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Любовта е въдухa, водата, слънцето, земята за всяко живо същество. А първата ни среща с любовта е винаги през майката. Връзката с майка ни е първата връзка в живота на всекиго от нас – и е основният модел, видим и невидим, осъзнат или не, върху който стъпват и който надграждат всички останали наши отношения.

Майката е вратата, през която влизаме в живота тук, на тази земя. Неслучайно наричаме и земята „майка“. И също като земята, всяка майка има „земно притегляне“, което ни дава стабилност, сигурност и ни държи свързани и с центъра, и с „кораба-майка“. До едно време. Защото същото това притегляне, ако застине, ако престане да се променя с времето, от един момент нататък се превръща в пречка за нашето порастване и отделяне, за свободните ни избори, за смелостта и доверието ни и в нас самите, и в другите, и в света.

майка дъщеря дете конфликт скандал
Снимка: iStock

В реалния живот, както в приказките, студената и безразлична майка е трудно и болезнено изпитание, което никой осъзнато не би си пожелал. Да отвориш сърцето си за любовта след такова изпитание не е леко и немалко хора лишават, осъзнато или не, себе си от близост – защото не искат да повторят отхвърлянето и разочарованието в най-първата си и основна житейска връзка.

Не по-малко изпитание обаче е и противоположният вариант – прегрижваща, твърде привързана и всеприсъстваща майка, която живее не собствения си живот, а този на децата си. Тогава за нея раздялата с децата е раздяла с живота и със смисъла му, оставане на „ничия земя“, в която тя губи своите ориентири, чувството си за полезност и за споделена любов.

майка дъщеря дете конфликт скандал
Снимка: iStock

Какво се случва често в митовете и приказките – тази завоалирана зад магични образи и герои житейска съкровищница? Майката, любяща, нежна и разбираща, си отива, „умира“. И на нейно място идва мащехата – отдалечена, хладна, затворена.

По един или друг начин, този символичен процес, преживян като вътрешна промяна (за предпочитане постепенно, по осъзнат и здрав начин), е предопределен да се случи и в реалния живот – за да има психическо и физическо отделяне и израстване и на двете страни в тези взаимоотношения. Всеразбиращата и винаги на разположение майка е призвана да отстъпи, колкото и да ѝ е трудно и болезнено, първостепенната роля в сценария на детето си, за да може то да продължи само по пътя си и да си повярва, а и там, в промяната и в недостига, да се появи любимият, любовникът, партньорът. Тогава и самата майка е свободна също да продължи по пътя си.

майка дъщеря баба жена семейство обич прегръдка
Снимка: iStock

Ако този престол не бъде освободен от силната и всеобемаща майчина енергия, сядането на любимия/любимата на трона става трудно или дори невъзможно, а майката е застрашена да загърби отговорността, която носи пред себе си и пред душата си.

Най-лекият за детето сценарий е майката да осъзнава и да подпомага собственото си „обезвластяване“. Но дори и в този случай детето трябва да прояви усилие и да добави своите щрихи към новата семейна картина – на отделяне, на порастване и озрелостяване.

майка дъщеря баба жена семейство обич прегръдка
Снимка: iStock

За да може любовта – и то онази, която е първа в живота ни и е пример за всички останали, не да ограничава, а да освобождава сърцата и умовете ни, не да привързва неумолимо, а да ни свързва помежду ни, не да оковава, а да окрилява и да вдъхновява. Не през чувство за дълг и по подразбиране, а през правото ни волно да избираме стъпките си всеки ден.

И по този път, заедно с нас и през нашите ежедневни избори, и светът да става все по-свободен, все по-обичен и все по-милосърден.

семейство деца
Снимка: iStock

Още от Илиана Смилянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти