С чужди - драг, вкъщи - враг

жена двойна експозиция
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Първата част на заглавието, заимствано от пиеса на Иван Вазов, онагледява начин на мислене и поведение, който много от нас познават, защото е естествен човешки стремеж: да сме учтиви и внимателни към непознатите, да се стремим да направим добро - особено първо, впечатление, да се представим в добра си светлина в едно ново запознанство.

Когато обаче „светлата ни половина“ е запазена „по подразбиране“ основно или предимно за „чуждите“, за онези, с които не се сближаваме и с които не задълбочаваме отношенията си, тогава „тъмната”, сенчестата ни страна остава да принадлежи само и изцяло на близките ни - на онези, с които споделяме ежедневието си и които имат ценната, но и нелека привилегия да ни познават „без маска и без грим“.

жена двойна експозиция
Снимка: iStock

Грижата и вниманието, когато са истински и от сърце, а не поза и маска, извират отвътре навън. Тогава те по естествен път ползват първо самите нас - да сме мили, търпеливи и внимателни към себе си е голямо изпитание и урок, който учим цял живот. После естествено и с лекота радват и тези, с които съдбата ни е събрала и които са се решили да споделят с нас живота си.

Улисани в ежедневни задачи, поддавайки се на рутината, приемайки за даденост хората до нас, сме изкушени да забравим, че нищо не съществува по подразбиране, че подобно на цветята и на всичко, което е живо и се развива, и отношенията с близките ни се нуждаят от ежедневни внимание и грижа. И без тях те залиняват и изсъхват.

Ние непрекъснато се променяме. Дори днес вече сме различни от вчера - в това е и голяма част от вълшебството на живота. Растем, а заедно с нас закономерно расте и се променя всичко онова, с което сме свързани - и отношенията, от които сме част. Което започнем да приемаме за даденост, което престанем да виждаме всеки ден с нови, будни, радостни и грижовни очи, постепенно започва да се отдалечава от нас.

Ако забравим, че човешките избори се препотвърждават отново и отново всеки ден, че всеки един от нас е свободен и в правото си, ако пожелае, във всеки един момент да тръгне в нова, различна от нашата, посока - тогава, рано или късно, можем да се окажем лоши градинари на житейската си градина.

Защото любезността не е привилегия, полагаща се само на „чуждите“. Житейско предизвикателство и скъпоценен дар е да опознаем някого и да продължим да го обичаме. Всъщност с опознаването и сближаването идва и любовта. Любов, която има нужда да бъде и показвана, и казвана. Да бъде проявявана в големите, но и в малките неща, в ежедневното внимание, в дребните жестове, в уважението - към най-драгите ни, към онези, с които сме се осмелили да бъдем все по-близки и все по-истински.

жена двойна експозиция
Снимка: iStock

Прочетете още от Илиана Смилянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти