Не казвайте тези 3 неща на някого от Варна

Варна
Снимка: iStock

Деница Димитрова

Докато оставаме в София, за да работим, отскачаме до Пловдив, за да отдъхнем и разнообразим, и избираме Южното Черноморие, за да се насладим на морето, един друг град остава някак настрана.

Варна може и да е често пренебрегвана, но тук не е моментът, в който да изреждам нейните качества и причини да я обичаме – като родена там, все пак съм пристрастна.

Дори обаче да не биете път до морската ни столица, ще я познаете по хората, израснали там, които сигурно са и около вас  – понякога шумни и ентусиазирани, друг път умълчани и въздържани, но макар да идват от ветровития Североизток, са винаги с топли и творчески настроени сърца.

Ако и около вас има такъв човек, от личен опит ви съветвам да не му казвате следните няколко неща. На първия път може и да ги пропуснат покрай ушите си, но ако имате късмета да сте поредния човек, от когото ги чуват, може да бъдете пратени на…другия край на България например.

„Не говориш като варненка/варненец“

„Ние сме от далеко и говорим меко“, казват уж хората от морето – но това не означава, че задължително всички там мьекат. На пръв поглед, може и да се сметне за комплимент, че говориш по-„правилно“ от очакваното (и още по-голяма похвала, ако умело превключваш и се стараеш да се вписваш), но всъщност разкрива, че някой слага под общ знаменател всички твои съграждани – и то под неособено ласкаеш общ знаменател, предвид това колко противоположно твърдо обичайно звучат хората на Запад и Северозапад у нас.

Романтични кадри от красива Варна

„Много често си ходиш у дома“

Повечето варненци, които познавам, ходят до Варна два или три пъти в годината – за Великден, през лятото и по Коледа. Ако случайно вече не си студент и се връщаш до родния град през месец, може на околните да им се струва странно – но е леко дразнещ намекът, че си будала, незрял или все още живеещ в миналото. Всъщност няма от какво да чувстваш неудобство! Вероятно споделяш силна връзка със семейството и хората, с които си израснал, и стига да ти се прекосява цялата страна, за да видиш роднини и приятели, няма нищо по-хубаво от това да имате повече моменти за споделяне. Дори е препоръчително и доказано здравословно – убедете се тук.

„Бургас е по-хубав от Варна“

Вечното дерби между двата най-големи морски града през последните години сякаш е поутихнало. Все повече варненци споделят колко харесват Бургас и дори чистосърдечно признават, че е по-развит. Но дори наистина да знаете, че нещо у южния съперник е по-добро, просто не го казвайте пред варненец. 

Макар и това да са основните неща, събрани в черния списък за шест години живот извън Варна, със сигурност има и още. Ако искате да споделите своите, пишете на имейла, посочен в профила ми, или на edna@netinfo.bg за възможност да ги видите публикувани тук!

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти