На какво ни учи лятото

жена лято двойка любов слънчоглед слънчогледи
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Юни е месец, който среща в себе си и пролетта, и лятото. Повежда ни към време, изпълнено с отпуски, почивки, пътуване – навътре и навън, срещи с места и с хора, които месеци или цяла година не сме виждали. През юни лятото подсказва вече за себе си с ароматния си дъх, с волните си птичи песни, с все по-наситеното си зелено, с късното лягане и ранното слънчево почукване по прозореца ни. На какво ни учи лятото – този светъл, дъхав, горещ, празничен отрязък от годината…

Лятото ни учи на волност. Колкото повече е светлината в деня ни, толкова по-волни и свободни се чувстваме, толкова по-надалече стигат и очите, и мечтите ни.

жена лято есен
Снимка: Istock

Лятото ни напомня, че всичко има своето ново начало. След тъмнината на зимата и променливото предверие на пролетта, лятото за пореден път нахлува без съмнения и предразсъдъци в живота ни и ни припомня, че рано или късно, независимо от изпитанията по пътя, слънцето със сигурност изгрява и на нашата улица.

Лятото ни провокира да се забавляваме от сърце и душа. През лятото, в порасналата рамка на деня ни, растат и радостта, и игривостта, и лудостта ни – онази лудост, която ни провокира да не се взимаме твърде насериозно и независимо от възрастта си, да не загърбваме играта на живота.

жена лято море слънце щастие усмивка
Снимка: iStock

Лятото ни учи да ни е леко – и на тялото, и на душата, но винаги да имаме под ръка по една топла дума и дреха – ей така, за всеки случай, когато ние или някой на една ръка разстояние има нужда от тях.

Лятото ни подтиква да приемаме с отворени обятия слънцето, но когато то залезе, да не затваряме очите си, а да се вглеждаме в нощното небе и да си спомняме и да мечтаем за звездите, които го обсипват.

Лятото ни мами да се приближим до водата и да се гмурнем в нея, да опознаваме и да нагазваме в дълбокото на чувствата и емоциите си и все по-смело и по-волно да ги изразяваме.

мечти нощ звезди лято
Снимка: iStock

Лятото ни учи да се запознаваме с нови хора, да се срещаме и да се сближаваме с познати и с непознати, с близки и далечни, отдалечавайки все повече хоризонта си.

Лятото ни учи да си почиваме. Не да работим, а да творим, не да препускаме, а да се носим по течението. Не да контролираме, а да се доверяваме на потока на живота – и да участваме с радост и благодарност в неговия ежедневен празник.

Лятото ни учи да храним и тялото, и душата си с радост и удоволствие. Учи ни да отпускаме – страховете, колана, контрола, опиянявайки ни със своите ярки цветове, диви аромати и неустоими вкусове.

любов двойка връзка плаж море лято залез
Снимка: iStock

Лятото ни учи да се разделяме – с благодарност за срещите, без излишно съжаление, без да крием тъгата си, но и без да ѝ позволяваме да ни завладее и да открадне радостта от онова, което остава зад гърба ни, благодарно, че сме го преживели.

От края на пролетта лятото ни очаква и тръпне от вълнение, предусещайки нашето вълнение и нашата поне малка доза безотговорност, нужна ни, за да преминем през него с радост, благодарност и любов. И да го запомним с добро.

жена лято плаж красота залез слънце
Снимка: iStock

Прочетете още от Илиана Смилянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти