Щедрост е да даваме, щедрост е и да получаваме

жени щедрост
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Нелеко се общува с човек, който не умее да получава, колкото и щедър в даването да е той. Нелеко е такъв човек да бъде зарадван. И колкото по-трудно му е да приема чуждите дарове, особено неочакваните и непредвидените, толкова повече се затваря сърцето му – за чуждата щедрост, за обичта и благодарността отвъд очакванията му, отвъд различността.

Много хора от малки са учени да дават. Учени са да бъдат щедри, да мислят за другите. Важни и ценни са тези уроци по щедрост – те ни помагат да усещаме човека до нас, да разпознаваме онова, което би го зарадвало, да откриваме радостта в споделянето, в чуждото щастие. Да се чувстваме и удовлетворени в щедростта си.

жени щедрост
Снимка: iStock

С годините обаче мнозина могат да открият, че не умеят да получават. Че са затруднени в това да приемат – подаръци, различни гледни точки, предложения, комплименти... Не умеят искрено да се зарадват и да благодарят за онова, което другият е избрал за тях и иска да им дари. Издигнали  са даването на пиедестал, докато получаването, обезценено, омаловажено, е останало в сянката на своята „по-добра половина“.

Такова разбиране накърнява представата ни за щедрост и благодетелност, прави я непълна и неистинна. Защото както всичко останало в нашия двуполюсен свят, и щедростта има своите две лица – едното даващо, а другото – приемащо. Когато ги разделяме и противопоставяме, като славословим едното, а омаловажаваме другото, затрудняваме пътя на благодатта, която търси да се прояви чрез нас и като благодетели, и като облагодетелствани.

Затрудняваме способността си не само да бъдем щедри и силни, но и да приемаме и да благодарим и за чуждата щедрост и сила; не само да говорим – което е форма на даване, но и да слушаме, да чуваме, да приемаме онова, което и другите имат да ни кажат, да ни дадат. Затрудняваме готовността си не само да водим, но и да бъдем водени, не само да обичаме, но и да се оставяме да бъдем обичани и обгрижвани – и то така, както другият умее и разбира това. С такова противопоставяне и разделяне саботираме умението си да пускаме контрола и да допускаме до себе си и онези дарове, които се различават от нашите предварителни представи и очаквания.

жена красота природа дневен рокля усмивка
Снимка: iStock

Защото щедрост е и да дариш, щедрост е и да приемеш дара. И само с приемането и изявата и на двете същности на щедростта могат да се случат споделено помежду ни и благодатта, и любовта.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти