Да си поискаш любовта

зима двойка любов
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

„Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори.“ Матей 7:7

Любовта е онова, от което сме създадени. Тя ни води, съпътства и следва навсякъде – и когато не (се) обичаме, и когато се чувстваме необичани, дори и когато изберем да затворим сърцето си за нея.

Без любов ние не съществуваме – някъде дълбоко в себе си знаем това. И търсим начини да си я набавим, да се свържем с нея, за да ни просветне и да се избавим от сенките и страховете, които ни връхлитат, когато ѝ обърнем гръб.

зима двойка любов
Снимка: iStock

Любовта е лекарство за страховете ни. Както всяко друго нещо на нашата двуполюсна земя, и тя има своите поне две страни. Едната е свързана със смелостта да обичаш, да отдаваш любов, другата – с не по-малката смелост да получаваш любов, да допускаш да бъдеш обичан по начина, по който другият умее да обича. Едната е свързана със смелостта да покажеш своята светлина, другата – с куража да се отвориш за светлината отвън, за огъня, който другите носят у себе си и който са готови да споделят с тебе, по собствения си начин.

Когато подценяваме и обезценяваме себе си, когато забравяме кои сме и се занемаряваме, нашата любовна жажда не само не изчезва, а нараства – защото сърцето ни пресъхва.

Тогава, изпълнени с невяра, със страх и срам, се предрешаваме, често до неузнаваемост. Загърбваме истинската си същност и започваме да се крием зад маски, които объркват и другите, и самите нас. Не искаме открито това, за което жадуваме, а с недомлъвки потикваме другите да се сетят и да ни дадат поне капка внимание – водени, ако не от друго, то поне от чувство за вина. Не следваме правия път, а търсим заобиколни начини да придобием онова, за което копнеем. Не отваряме сърцето си – за себе си и за сърцето на другия, не поемаме риска да бъдем наранени, а се опитваме да си изпросим вълшебния еликсир на живота, забравили, че той винаги ни е на разположение.

зима двойка любов
Снимка: iStock

Всички ние познаваме тези заобиколни, нелеки и трънливи „любовни“ пътеки. Понякога през тях до нас достигат други хора, изтощени или разгневени от тежкия път, на който са се обрекли. Понякога самите ние ги разораваме с тревожните си стъпки.

Но дори и тогава любовта не ни обръща гръб. Не ни изоставя, а ни следва по петите. Следва нас, които се опитваме да я подменим със сянката ѝ и да си изпросим милостиня там, където имаме на разположение безценните съкровища на отвореното (си) сърце.

Дори и тогава любовта ни съпровожда и ни припомня не само да обичаме, но и да позволяваме да ни обичат. Припомня ни да не крием слабостта и уязвимостта си. Припомня ни да не заключваме за нея портите на ума и сърцето си, да не се преструваме, а открити, уязвими и раними, да я приемем отново у дома си. Припомня ни да си искаме, без да изискваме, да протягаме ръка, без да се вкопчваме, да се молим – без да се чувстваме унизени и без да вменяваме вина у другия.

Защото да поискаме, да потърсим и да похлопаме са стъпки, които доверчиво ни водят към любовта отвъд сянката ѝ. И тези стъпки никога не са напразни.

Прочетете още от Илиана Смилянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти