Скритите съкровища в тъмните места на 2020-та

жена цветя кутия енергия
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Когато отвън се смрачава, отвътре започва да просветлява. Така е и сега – притиснати по много и различни начини сме “принудени” (по-скоро повикани) да увеличаваме светлото и отвътре, и отвън. И у себе си, и у другите.

А първата стъпка към светлината е да я открием в това, което се случва тук и сега. Да открием дара, понякога трудно видим зад проблема, освобождаването, скрито зад болката, възможността, скрита зад разочарованието, обновяването, предшествано от загубата. Нека да потърсим съкровища, скрити в тъмните места на 2020-та – годината, която е призована да разшири и оздрави представата ни и за нас, и за света, в който живеем.

жена цветя кутия енергия
Снимка: iStock

Най-истински сме, когато сме под натиск – тогава нямаме и сили, и желание да се преструваме. През тези месеци паднаха и продължават да падат маски, зад които прозират истинските ни лица. А това е скъпоценен дар – защото  истината и ни освобождава, и ни лекува.

Ограничени от обстоятелствата, възпрепятствани да пътуваме навън, сме подтикнати да пускаме корени там, където сме. И да пътуваме навътре. А там, както от деца знаем от приказките и митовете, ни очакват изпитания, не по-малки от онези във външния свят. Но и безценни съкровища, които само ние можем да открием, да извадим на светло и да споделим.

Лишени, волно или неволно, от рутината и инерцията, извадени от обичайните ни ежедневни коловози, сме изправени пред необходимостта да търсим и да откриваме нови възможности. Подтикнати сме да рискуваме – а новото и рискът изискват повече усилия, но и ни се отблагодаряват с приток на многократно увеличена енергия.

Макар и уединени, отдалечени едни от други, сме свързани непрестанно в общ информационен поток. Залети от съобщения за проблеми, болести и смърт, проглеждаме за живота. И си припомняме, че той не е даденост, а скъпоценен дар. И че днешният ден, също като любим човек и занимание, иска да му се отдадем напълно.

жена цветя кутия енергия
Снимка: iStock

Ограничени да общуваме физически в тесен кръг, сме провокирани да останем насаме със себе си, но и да преоткрием най-близките си – с предизвикателство за истинско, а не формално общуване.

Обзети от страхове, ги опознаваме и изучаваме. Имаме възможността да разграничим нужните от ненужните, истинските от мнимите, вчерашните от днешните, своите от чуждите. И едните да уважим, а с другите да се разделим. За да дойдем на себе си и да възвърнем силата си.

Притиснати от обстоятелствата, сме принудени да си припомним как сами да се грижим за себе си, за своето мисловно, емоционално, психическо и физическо здраве и благосъстояние. А после да протегнем ръка за помощ на близките ни, които са в нужда. Припомняме си, преди да обвиним нещо или някого, да потърсим какво зависи от нас и да сторим нужното. За да се разделим с позицията на жертва и да поемем отговорност за онова, което се случва – и на нас, и на света. И да направим своите нови избори.

Защото, както казва Джоузеф Кембъл, „крайната цел на духовното търсене не бива да бъде нито освобождение, нито личен екстаз, а придобиването на мъдрост и сила, за да служиш на другите“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти