Смелостта да си живееш живота

жена готвене кухня торта храна
Снимка: Istock

Илиaна Смилянова

Животът иска да бъде живян. И отправя това предизвикателство към всеки от нас. Изглежда привидно лесно, но всъщност с годините се оказва едно от най-трудните за постигане умения. Особено напоследък, във време, в което сигурността е дефицитна стока, светът, такъв, какъвто го познаваме, се стопява пред очите ни, старите брегове се отдалечават, а новите още не са видни на хоризонта. И е трудно дори да си ги представим.

Когато човек губи опорната си точка, търси нова такава. И понеже няма нищо ново под слънцето, и сега става дума не толкова за откриване на нещо ново, колкото за припомняне на добре познато, но забравено старо.

Като това да си припомним удоволствието да се радваме на простите неща – да се събудим сутрин, да можем да отворим очи и да посрещнем утрото, да се докоснем без страх до друго човешко същество, да протегнем ръка за дар и за помощ, да вървим на собствените си крака, да чуем и да изпеем любима песен, да сготвим и да вкусим нещо, което ни е по сърце. Да си спомним с благодарност отминали дни, срещи и раздели, да помечтаем и за бъдещето. Да се решим да се отдадем изцяло на днешния ден и да го вдишаме с пълни гърди – такъв, какъвто е, с всичките му дарове и недостатъци. Просто защото е единствен, незаменим и неповторим. Каквито сме и самите ние.

жена готвене кухня торта храна
Снимка: Istock

Ден, в който радостта и тъгата танцуват заедно, любовно привързани една към друга. Ден, който си мечтае да е един от най-хубавите в живота ни. Ден, в който можем да изненадаме света или още по-добре – да се изненадаме сами от себе си.

Ден, в който имаме смелостта да опитаме и да съчетаем различни цветове и вкусове. Просто защото искаме да играем играта на живота. А защо да не я започнем с приготвянето на един вълшебен бананов кекс...

Нужни са ни 200 грама брашно, бяло или пълнозърнесто, може и комбинация от няколко вида; една чаена лъжичка канела и две бакпулвер; една кафена чашка стафиди или други сушени плодове, нарязани, ако са едри; една кафена чашка едро счукани орехи; една кафена чашка захар, може и кафява или сурова тръстикова; едно малко пакетче размекнато масло; 3-4 обелени и намачкани зрели банани; 4 яйца; малко уиски, ром или коняк за аромат.

жена готвене кухня торта храна
Снимка: Istock

Загряваме предварително фурната на 190 градуса на вентилатор. Приготвяме подходяща форма за кекс, която подмазваме. Пресяваме и смесваме брашното, бакпулвера и канелата, добавяме сушените плодове и ядките, разбъркваме. Отделно разбиваме добре омекналото масло със захарта, добавяме намачканите банани, яйцата и алкохолът. След това смесваме със сухата смес и изсипваме в приготвената кексова форма. Печем в загрятата фурна около 50-55 минути. Изчакваме да изстине, изваждаме от формата, нарязваме и се наслаждаваме на резултата – такъв, какъвто сме си го сътворили.

Като не забравяме да благословим – и него, и себе си, и играта на живота, в която няма публика. Само главни герои.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти