Вината – вярна спътница във времена на промени

жена маса кафе тъга спомени мисли
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

„Ние сме дошли на  този свят, за да го спасим от нашите лъжливи представи за себе си.“

– Анатолий Некрасов

Кой от нас не е изпитвал чувство за вина? На кого не е познато това мъчително, тягостно усещане, при което вниманието ни е обсебено от съмнението, че нещо (отново!) не сме направили „както трябва“ или че е можело още нещо да кажем, или че заслужаваме порицание или наказание, а не похвала, комплимент, подарък, или че все такива ги забъркваме... Вината е многолика, говори ни често и с различни, престорени гласове. Ако решим да се борим с нея, то тя, като една многоглава хидра, расте, и расте, и расте, обсебва вниманието ни, мислите ни, енергията ни и придобива все по-голяма власт над нас.

лош ден тъга жена
Снимка: iStock

Целебно е да умеем да различаваме гласа на съвестта от гласа на вината. Гласът на съвестта идва отвътре, от душата; гласът на вината идва отвън, от заблужденията на личността ни. Съвестта ни е жив спомен за това кои сме, откъде идваме и накъде вървим, коя е истинската ни същност. Вината ни е рожба на сборна лъжлива представа за нас, породена от пожелателни, идеализирани, неоснователни очаквания, страхове, разочарования – наши, чужди, на близките ни, най-вече на онези от тях, които не са опознали и преживели собствената си вина. Гласът на съвестта не обижда и не се натрапва; гласът на вината е досаден, груб, принизяващ. Гласът на съвестта ни подтиква, води ни към светлината; гласът на вината преувеличава тъмнината в нас и „държи“ да останем в нея, защото се храни със страховете, несигурността, чувството ни за малоценност, обвинения и самообвинения.

Съвестта ни заговаря тогава, когато се отдалечим от орбитата на душата си, когато навлезем неоснователно в чужди територии – видими и невидими, когато вредим, осъзнато или не, на себе си и другите, на общото цяло.

жена тъга самота
Снимка: iStock

Чувството за вина се обажда тогава, когато ни е тясно в старата ни кожа – тяло, отношения, работа, дом; когато ни е време да се променим, да разширим границите си – но ни е страх да го направим, защото сме обвързани с безброй видими и невидими въжета, вътрешни и външни, наши и чужди. Вината подсказва, че Душата ни ни предизвиква да се променим, да пораснем, да напуснем стари, познати и сигурни, но изчерпани и безплодни места, занимания и отношения; че промяната-израстване е неизбежна и неотложна и че вече се случва на някакво ниво. И именно това случване активира вината – най-верният пазител на статуквото, на „добре познатото зло“. Тогава тя, вината, се появява до рамото ни и започва да ни следва, видимо или невидимо, да нашепва, да подвиква или да крещи мисли и думи, които отнемат силата ни и подхранват страховете и сенките ни.

Обичайно третирана като враг, като мъчител и неприятел, вината всъщност е верен показател, че е време да пораснем в очите и представите си. Че старите житейски мерки и обувки ни стягат и раняват ненужно. И че сме на път да си върнем, по-точно казано – да преоткрием, свободата.

А тя, свободата, е отвъд територията на вината, през която рано или късно всеки от нас преминава.  Ако не се осмелим, съпроводени от вината си, да прекосим тази плашеща „гора“, пълна с малки и големи измислени чудовища, сме застрашени от опасността цял живот да кръжим около нея. Защото в това опасно и трудно пътуване разширяваме хоризонта си и надрастваме чуждите, но най-вече своите изкривени и погрешни представи  и очаквания – и за себе си, и за другите, и за онзи център, около който се върти светът. И се доближаваме до истината за себе си.

връзка двойка любов тъга скандал раздяла есен
Снимка: iStock

 

Още от Илиана Смилянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти