Радостта трябва да ти идва отвътре

щастие жена сутрин
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Помолих бадемовото дърво: „Поговори ми за Бога!“ И бадемовото дърво разцъфтя. Никос Казандзакис

Всеки от нас притежава сила, истинската мощ, която трудно може да си представи. Според характера си, настроенията си, изборите си, ние влияем непрекъснато на съдбата, на здравето, на живота си и като магнити привличаме хора и събития в него. Някои срещи и преживявания можем да заобиколим, да избегнем, други ни носят послания, на които не можем да затворим вратата – защото душата ни ги е избрала. Познанието и приемането и на едните, и на другите, ни носи свобода и целебен вътрешен мир.

Осъзнато или не, ние се стремим към радостта - защото тя е храна, с която се храни душата ни. Неин верен спътник понякога е тъгата – с или без причина, тя може да се настани в дните и нощите ни, тихомълком да ни подтикне да се обърнем навътре и да изследваме дълбини, които доброволно трудно бихме се осмелили да опознаем. Тъгата, както всички наши чувства и емоции, ни носи смисъл и дарове. Но когато твърде дълго се задържим в прегръдките й, започваме да линеем, да губим жизнеността си, свободата си.

жена щастие изгрев
Снимка: iStock

При трудни, болезнени състояния на безпричинна тъга, от Цветята на Бах може да ни помогне есенцията от цветовете на Синапа – за да си припомним нежно светлината и да се свържем отново с радостта.

Ето как представя нуждата от нея Едуард Бах: "За онези, които се чувстват понякога унили, потиснати или напълно отчаяни, сякаш тъмен облак се е спуснал върху тях и е засенчил светлината и радостта в живота. Изглежда невъзможно да се намери причина или обяснение за тези пристъпи. В такова състояние е почти невъзможно човек да се прави на щастлив или весел... Тази есенция разпръсква мрака и връща радостта в живота."

бах
Снимка: floracura.com

Всеки от нас носи лична отговорност за радостта в живота си. Привидно безпричинната депресия е следствие, закономерен резултат от отдалечаването от себе си. Тогава е добре да се запитаме как и защо сме загърбили радостта , а и с какво сме я подменили. Депресията означава потискане на жизнения тонус... Ако депресията ви наляга „без причина“, значи самите вие сте потисникът, макар че не го осъзнавате... "Депресията винаги е сериозно състояние, в резултат от което съзнанието се развива, тя е знак, че извършвате насилие над себе си." Г. Бломе

Когато си припомним умението да създаваме радост и да се свързваме с нея, усещаме отново багрите и сладостта на живота. Докосваме се до вечния му извор, който действа и чрез нас. Събуждаме и свободно изразяваме любовта, силата, жизнеността си.

Започваме смело да се заявяваме и разширяваме, да отстояваме интересите си, да вдишваме с пълни гърди цветовете на живота. И се превръщаме в радостен дом и проводник на светлината. Защото, както казва народната мъдрост, „когато приглушаваме светлината си, за да угодим на другите, в целия свят става по-тъмно“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти