За чистите помисли и мръсното пране

пералня пране
Снимка: Kaitlyn Pixley on Unsplash

Илиaна Смилянова

„През измитото стъкло и стъклата на съседите изглеждат чисти.“ - Рената Шуман

Темата за чистотата напоследък наднича отвсякъде. Чисти ли са ръцете ни? Чисти ли са домовете ни? С чисти ли обувки се прибираме у дома? Добре би било обаче да не спираме дотук, а да продължим с търсене на отговори на същинските въпроси по тази тема. Въпроси като: Чисти ли са помислите ни? Чисто ли е сърцето ни? А думите, които излизат от устата ни? С чисти намерения ли влизаме в една ситуация или взаимоотношения? С чиста ли съвест си лягаме вечер в леглото?...

пералня пране
Снимка: Pujohn Das on Unsplash

В това време, в което е добре да помним, че чистотата на ръцете е само по-малката сестра на чистия ум и чистото сърце, за разнообразие ви предлагам и една рецепта за чудесен домашен течен препарат за пране.

Нужни са ни 4 чаени чаши вряла вода, 2-3 супени лъжици настърган сапун за пране, 2-3 супени лъжици сода за чистене (можем да я намерим в някои био магазини, както и да я заменим с по-разпространената у нас сода за бъчви), десетина капки етерично масло по избор – за аромат, дезинфекция и енергетизиране, например лавандула, лимон, чаено дърво.

В дълбок съд внимателно наливаме врялата вода, добавяме сапуна и содата и бъркаме търпеливо с готварска телена бъркалка, докато съставките не се разтворят напълно. Добавяме етеричното масло (например лавандула и лимонена трева) и разбъркваме още малко. Когато достигне стайна температура, наливаме течността в подходящ съд – може да използваме стар такъв от купен перилен препарат (не изчакваме течността да се охлади напълно, тъй като ще се желира и ще бъде трудно или невъзможно пресипването ѝ). Употребяваме както обикновено, като преди това добре разклащаме съда, за да се втечни съдържанието.

пералня пране
Снимка: Charles Deluvio on Unsplash

И да не забравяме, че чистотата не се изчерпва с измиването на ръцете, изчистването на дома и изпирането на дрехите. Често даже напротив – колкото по-настоятелно мием, чистим и подреждаме „по конец“, толкова по-голяма е вероятността това да онагледява безпорядъка в главата ни, хаоса в живота ни, „мръсните мисли“, които крадат спокойствието ни и отравят отношението ни към самите нас, да не говорим за това към околните.

Да не забравяме, че онова, което ни изглежда незавършено, не на място, понякога дори опасно и застрашаващо представата ни за съвършен порядък, често е малкото камъче, което ни помага да постигаме хармония и да опазваме житейското си равновесие, оня съвсем неслучаен знак, който ни напомня, че всъщност и ние сме несъвършени. Което пък е най-сигурното доказателство за това, че сме живи.

пералня пране
Снимка: Jason Briscoe on Unsplash

Прочетете още от Илиана Смилянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти