2020 през погледа на таро и цветята на Бах

карти таро
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

„Когато приглушавате светлината си, за да угодите на другите, в целия свят става по-тъмно.“ – пословица

Вече навлезли в територията на 2020, започваме да откриваме нейните вълшебни дарове, скрити зад привидни противоречия и предизвикателства. Предизвикателства като това да съчетаваме своите с колективните интереси, да отстояваме себе си, но да не се изолираме, да служим на общото благо – без обаче да занемаряваме себе си и своя път, своята благословия.

За да преживеем и тази година будно и творчески, а не да преминем инертно и формално през нея, можем да си помогнем с някои ориентири от целебните системи на таро и цветята на Бах, видимо и невидимо свързани с енергията ѝ.

Редуцирано, числото 2020 се свежда до четворка. В таро системата тя е свързана с архетипа на Императора.

карти таро
Снимка: koenigsfurt-urania.com

В година под знака на тази енергия имаме възможност да стъпим на здрава почва под краката си, да положим стабилни основи на важни начинания и взаимоотношения, да оздравим отношението си към властимащите и авторитетни фигури в живота ни – и на вътрешно, и на външно ниво.

Един от първите примери за авторитет и власт в живота ни е баща ни. Нашата връзка с него, спомените ни, отношенията ни, хармонични или трудни, често са в основата на авторитета и властта, които си позволяваме да имаме самите ние – и в очите на другите, и в собствените си очи. Никой от нас няма идеални родители – защото човекът неслучайно е несъвършено същество; и търпеливото разбиране и приемане на човешките ограничения, пропуски и грешки е част от сдобряването ни с тази енергия, сдобряване със собственото ни несъвършенство.

Да овластим себе си означава и да защитаваме ежедневно интересите си, да отстояваме правата си, да умеем да (си) отказваме, да не насилваме себе си и другите – особено „за добро“. Да поемем отговорност – за себе си, за живота си, за изборите, решенията и делата си. За да станем най-сетне добри бащи на самите себе си.

червен кантарион
Снимка: Уикипедия

В Цветята на Бах есенцията с номер 4 е Червеният кантарион. Тя ни идва на помощ именно когато, често неусетно, се отказваме от съуправлението на своето „царство“ – съдбата, живота си, тялото си; когато сме преотстъпили правото си на избор и сме станали подвластни на чужди интереси и предпочитания. Тогава, вместо да следваме пътя си и да служим хармонично – на себе си и на другите, започваме да слугуваме, да се обезценяваме в собствените си и в чуждите очи. И чувствително влошаваме качеството на живота си.

2020 ни дава възможност да оздравим стари рани, видими и невидими, като освободим задържана, натрупана в тях отрова. Дава ни смелост да не бягаме от болката си, а да я проследим и изцелим.

„Болката изплува на повърхността, когато в твоето его има достатъчно сила и зрялост, за да се справи с нея.“ - Кристиян Нортръп

И да се погрижим добре за себе си. Защото това, което успеем да си дарим, ще ползва и всички онези, с които сме свързани – с видими и невидими нишки.

2020 е година, която ни дава възможност да пораснем, да се освободим от нездрави убеждения и отношения. Подпомага ни да разчупим оковите на ограничени представи и унаследени страхове, да се оградим с хора, с които взаимно си помагаме, пробуждаме се и се повдигаме. Без да се съдим, а с уважение към различията и родството помежду ни.

карти таро
Снимка: koenigsfurt-urania.com

В такава компания можем да се осмелим да се разкрием, да се покажем в истинската си светлина, да се доверим. За да бъдем видени и чути, опознати, усетени и обикнати такива, каквито сме, отвъд предразсъдъците, страховете и унаследени чужди нам шаблони за правилно и неправилно, за приемливо и неприемливо; шаблони, които противоречат на същността ни, оковават ни в невидими окови и ни отреждат роли, които са далеч от светлите избори на душата, ума и сърцето ни.

Нека ни е честита 2020 година, нека расте през нея с наша помощ светлината и у нас, и по света. За да бъдем по-обичливи и радостни в края ѝ. И по-близо до оная светлина вътре у всекиго от нас, която никой и нищо не може да угаси.

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти