Изборът между любов и страх

любов страх
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Любовта е онова божие чудо, което ражда не само нас, но и всичко останало. Понякога променена до неузнаваемост, любовта е неизчерпаем извор, от който непрестанно бликат живот, радост, скръб, униние, ведрост, желание, уплах, вдъхновение, раждане, смърт… Всичко, което съществува - видимо и невидимо, насън и наяве.

За да съумее да ни навести и да ни обживи, за да ни предизвика да я допуснем в дните и нощите си, в живота си, любовта умее да се предрешава по много и различни начини. А ние нерядко, улисани и предубедени, ѝ отваряме или ѝ хлопваме вратата, без да успеем да я разпознаем - скрита в горещината на гнева, утаена в сълзите на разочарованието, свита в горчивината на обидата, стегната в студа на отхвърлянето, предрешена в измамността на преструвката, вглъбена в тишината на самотата…

любов страх
Снимка: iStock

Разнолика и разноцветна е любовта и цял живот може да не ни стигне да проимаме очи за нея, да можем да я видим - не само и не толкова със сетивата си, колкото с интуицията си. Дълъг път можем да изминем преди да се събудим за спомените за нея, които носим в сърцето и в разума си „откакто свят светува”.

Радостна вест е, че любовта е неизбежна - тя е навсякъде и във всичко, с което се срещаме, до което се докосваме. Тя никога не ни обръща гръб и не ни изоставя. Но много трудности и изпитания се раждат от упорството, с което ние самите нерядко се отдалечаваме от нея, от решението да затворим сърцето си, да правим избори, които объркват ума ни, противоречат на съвестта ни и заглушават, понякога за дълго, нежния глас на душата ни.

Любовта няма антипод. Не съществува противоположен на нея полюс, няма време и територия, където тя да не е допусната, където тя да не съществува. Но можем да я позабравим, да се сковем от страх от липсата ѝ, от болката, която тя може да ни причини, отваряйки сърцето ни. Да отгледаме и да подхраним тази самоизмама в ума и в сърцето си. Да попаднем в капана на страха - страх, роден от нежеланието ни да избираме (с) любов.

Страхът ни подсказва погрешни избори, замъглява зрението ни, заглушава гласа ни отвътре, обезчувствява ни за нас самите - а така и за всички останали, сковава стъпките ни. И расте, и расте, и расте, подхранван от лъжи, самозаблуди и омаловажаване. Посоката, указана от страха, ни отдалечава от благостта и ни води към още и още страх - същият или друг, по-малък или по-голям, познат или неизвестен.

Защото страхът е алчен и ненаситен. И докато храним себе си с безлюбие, той ще расте и ще расте, и няма да се спре, а ще отнема силите ни. Няма да се спре, докато не се осмелим да се спрем самите ние - като прогледнем и се решим тръгнем в друга посока. В посока, коренно различна на досегашната. Или пък напротив - в посока точно същата, в която обаче този път да вървим, водени от любов, а не от страх.

Защото винаги, във всеки свой избор, избираме между две възможности - в едната от тях има повече любов, а в другата - повече страх. И когато избираме страха, само отлагаме и затрудняваме срещата си с любовта - която всъщност е и единствената ни възможност.

любов страх
Снимка: iStock

Прочетете още от Илиана Смилянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти