Ненавреме означава бреме

жена дневен пролет
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Ако животът е училище, то в него човек се учи най-добре и най-вече от своя собствен опит. Натам естествено ни води и житейският ни път - всяко нещо, което усвояваме на теория, се стреми да бъде приложено на практика.

Докато не преживеем нещо, докато не го въплътим, то е бреме за нас и по-скоро ни възпрепятства, отколкото ни помага.

Както казва С. Н. Лазарев, теория без практика е като раница с учебници по плуване на гърба на потъващия.

Най-добрият учебник за един човек е неговата биография. Тя отразява най-пълно и най-точно неговата уникалност, неговите силни и слаби страни, неговите герои и чудовища, същинските му нужди и стремежи. И тъй като животът на всички ни се движи по спирала, основните мотиви в житейския ни сюжет периодично се повтарят, макар и под различни имена, с измамно различни персонажи и в привидно нов контекст. Като главния герой на всяка истинска приказка, и ние се губим нееднократно в нерядко нелеките и заплетени житейски пътища.

И трябва да (си) бъдем благодарни за това - защото да се изгубим е целебно преживяване.

Но трябва да бъдем и взискателни към себе си - защото, ако се губим отново и отново и си отказваме пробуждане, можем да превърнем мита си от вълшебна приказка в еднообразен, скучен и мъчителен сериал…

жена дневен пролет
Снимка: iStock

Осъзнавайки и съобразявайки се с тази смислена и закономерна повторяемост в житейската ни история, ако внимаваме в картинката - не толкова в чуждата, колкото в нашата, можем да си спестим немалко неприятности и разочарования, ненужни, изчерпващи силата ни и болезнени повторения, от една страна, а от друга - можем да се обогатим от скрити по пътя ни съкровища. Съкровища, “заровени” не от друг, а от душата ни - с идеята да ги открием, да ги извадим на светло, да ги приложим и умножим, за свое и за общо добро.

Ценно умение е по подходящ начин да се подготвяме за пътуването си и навреме да прогнозираме собствената си траектория. Познанието откъде идваме и предчувствието накъде ни води пътят, накъде се движи с наша помощ или с наше безучастие житейският ни автомобил (и решимостта при нужда да коригираме, да променим навреме мислите, поведението си, реакциите си, действията и бездействията си) ни помагат не толкова да се възползваме от съдбата си, колкото да й съдействаме, да я подпомагаме, да бъдем сътворци.

Дарбата да прогнозираме, да предчувстваме, да предусещаме е присъща на всекиго. Но като всеки талант, и този иска да бъде използван - защото онова, което притежаваме, но не прилагаме, не развиваме, потъва в сянката ни, обременява ни и се обръща срещу ни.

жена дневен пролет
Снимка: iStock

За съжаление, мнозина от нас (а може би всички ние в някаква степен) предпочитат да си затварят очите пред онова, което вътрешният им усет се опитва да им покаже и подскаже, и решават да действат едва когато върху им се стовари тежка лавина от неприятности. А тогава, образно казано, житейският автомобил вече е за основен ремонт. Малките знаци и подсказки, интуитивните усещания (които никак не са приемливи в една преобладаващо научна атмосфера) са останали на заден план, игнорирани или подценени. И тогава се налага да платим висока цена - мисловна, емоционална, телесна, финансова, за да се опитаме да върнем в пътя онова, което е можело да бъде хармонизирано с промяна на фините настройки. Ако сме имали време и чувствителност за тях - което не е лесно в този все по-шумен, все по-забързан и все по-изискващ свят. Създаден не от някой друг - а от самите нас, с нашето съдействие или безучастие, с нашия ежедневен избор да бъдем будни или да проспиваме живота си.

А да бъдем будни означава и да присъстваме, и да помним, и да предвиждаме промяната и стъпките си.

Да бъдем на място, навреме (според  представите и ритъма на душата си) и във вярното обкръжение - и отвътре, и отвън. И понякога с лекота, понякога с усилие, но без насилие да придружаваме и да подпомагаме светлината в безкрайния й път към същността - скрита и видима.

За да стават чудовищата чудеса, а бремето - бременност, от която да се раждаме отново и отново - и ние, и светът заедно с всекиго от нас.

Прочетете още от Илиана Смилянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти