На крачка от Холивуд: Защо Цветана Манева не стана момиче на Бонд, въпреки че можеше?

80-годишната Цветана Манева, едно от безспорните величия на родната ни филмова и театрална сцена, има блестяща дългогодишна кариера и стотици успешни и обичани роли зад гърба си. Познаваме я като една от големите звезди на българското кино и не спираме да се радваме на всяка нейна поява на екран. Работата на Манева обаче можеше да поеме по съвсем различен път през 70-те години на миналия век, ако не се беше случило едно голямо и съдбовно решение. 

Този момент от живота на голямата ни актриса се случва в годините на социализма, когато Цветана, със своята очевидна харизма и актьорски качества, попада в полезрението на американските продуценти. Един от тях е Алберт Броколи, който дълги години продуцира поредицата филми за шпионина Джеймс Бонд, а след смъртта му делото му е поето от неговата дъщеря.

Броколи бил възхитен от участието на Манева в българския филм "Последната дума" от 1973 г. на режисьорката Бинка Желязкова. Колкото и да е странно, американецът бил впечатлен от продукция, в чийто център е съдбата на група затворнички комунистки от килия за осъдени на смърт. Ролята на Манева в лентата е заредена с трагизъм - в един момент героинята ѝ кърми бебето си, родено в затвора, а след това увисва на бесилото.

цветана манева
Снимка: impressio.dir.bg

Кадър от филма "Последната дума"


Американците веднага изпращат писмо до Българската кинематография, в което изразяват желанието си Цветана Манева да подпише 10-годишен договор в Холивуд. Настояват най-вече да я снимат във филм за Джеймс Бонд.

Отговорът от София обаче бил бърз и категоричен - не е възможно това да стане. Оказва се, че забраната е дошла лично от бившия първи в държавата - Тодор Живков. Обяснението за отказа се изразявало в това, че "Цветана е болна".

Отхвърлянето на този неповторим шанс за една българска актриса се случва в навечерието на Нова година, когато Манева играе в първото представление в Пловдивския театър. С излизането си на сцената тя забелязва, че в залата се е изсипало цялото американско посолство. Дипломатите искали да се уверят дали актрисата наистина има здравословни проблеми. В крайна сметка пътуването ѝ към холивудската мечта не се осъществява.

Това е пропуск на една наистина голяма възможност, тъй като едни от най-големите красавици са ставали момичета на Джеймс Бонд в популярната филмова поредица за "Агент 007" и след това са жънали големи световни успехи. Урсула Андрес е може би най-култовото момиче на Бонд, следвана от имена като Лана Ууд и Джейн Сиймор. Софи Марсо също е звезда в един от филмите за култовия шпионин, а след нея Денийс Ричардс също се включва като гадже на Бонд. Хали Бери, Ева Грийн, Олга Куриленко, Ким Бейсингър и много други продължават списъка с най-желана световна красавица за Агент 007.

bond
Снимка: IMDb

Постер на филма "Човекът със златния пистолет" (1974) - част от поредицата за Джеймс Бонд


"За нищо не съжалявам. Аз съм си такава - когато нещо не се е случило, то не е трябвало да се случи", казва мъдро Манева на рождения си ден преди няколко години.

През годините това не е единствената примамлива оферта, от която филмовата звезда не успява да се възползва. Френски режисьор също е омагьосан от таланта на Манева и ѝ предлага главна роля в свой филм. Тогава обаче прът в колелата на успеха ѝ слагат френските профсъюзи на кинаджиите, които не допускат чуждестранна актриса да заеме мястото на някоя от техните родни звезди.

Така цялата кариера на Цветана Манева преминава в България, където тя се превръща в една от най-известните ни и почитани актриси. 

9 неща, които не знаете за голямата Цветана Манева

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти