Цветана Манева на 80: Edna легенда с дълбока душа и огромен принос към изкуството

На днешния ден легендата на българското кино и театър Цветана Манева навършва 80 години. Името ѝ е не просто синоним за професионализъм и талант. Тя е актриса, преподавател, откривател и обществено ангажиран човек. Заедно с Невена Коканова и Катя Паскалева, Цветана Манева е сред най-големите звездни актриси на българското кино, с огромен принос за развитието на българския театър.

И докато на 30 януари тя отбелязва своя 80-годишен юбилей, на 23 март 2024, на церемония по връчването на наградите на 28-ия София Филм Фест, Цветана Манева ще бъде удостоена с Наградата на София на Столичната община като признание за нейния принос към изкуството на киното, съобщават от Международния София Филм Фест.

Цветана Манева
Снимка: Съюз на артистите, Светослав Караджов, Dizzart Studio

Цветана Манева е родена с любовта и таланта за киното и сцената, защото е дъщеря на известния пловдивски драматичен актьор Георги Манев. И въпреки че от малка е артистична и дори играе в спектакъла на Валери Петров „Когато розите танцуват“ като ученичка, за известно време се колебае дали да не се отдаде на медицината.

Цветана завършва ВИТИЗ през 1966 г., като още като студентка дебютира и в киното с филма „Калоян“.

Нейният голям ментор в професията е режисьорът Любен Гройс. Той я учи, че театърът е убежище и спасение. Именно в негови постановки актрисата изиграва някои от най-популярните си роли в театъра.

Кариерата на Цветана Манева започва в Пловдивския драматичен театър, където играе до 1979 година. По-късно се присъединява към трупата на Театър „Сълза и смях“ и е част от нея до 1991. Участва и в представления на Театър 199, „Сфумато“ и Младежкия театър.

Последната дума
Снимка: БНФ
  кадри от филма "Последната дума"

Голямо, заслужено признание актрисата получава през 1973 година на Международния кинофестивал „Златна роза“ за главната роля във филма на Бинка Желязкова „Последна дума“.

Ролите ѝ в киното са над 50, в емблематични филми като „Трудна любов“, „Дами канят“, „Мечтатели“, „Мера според мера“ и др.

Освен в незабравими български филми, превърнали се в класики, Цветана Манева участва и в чужди продукции, снимани в България, сред които са френският „Брътвежите на родилката“, сръбският „Нечиста кръв“, руският „Дон Кихот се завръща“, италианскитя „Ловджийска чанта“ и френско-канадско-белгийският „Версенжеторикс“.

„Демокрацията не ми взе нищо. Просто аз започнах всичко отначало, от самодейния театър в Дупница“, разкрива тя пред Мон Дьо през 2017 г. „За да опровергая, че съм актриса, защото БКП ме е направила такава. Започнах от нула, за да докажа, че съм го направила сама.“

Мера според мера
Снимка: архив на продукцията
   кадри от филма "Мера според мера"

През 2003 година Цветана Манева започва да преподава в НБУ и да вдъхновява много млади актьори. Впоследствие е удостоена с титлата „почетен професор“.

От 1996 година учи на актьорско майсторство и студентите в театралния колеж, открит през 1991 и кръстен на любимия ѝ режисьор Любен Гройс.

На Варненския фестивал през 2004 година Цветана Манева получава „Златна роза“ за цялостно творчество. През същата година е удостоена с орден „Стара планина“ - първа степен. Получава и голямата награда „Икар“ на Съюза на артистите в България.

„Не съжалявам за нищо, което ми се е случило. В живота ми каквото е трябвало да се случи, се е случило. Имала съм сили да вярвам в себе си и да ме подкрепят най-близките ми“, споделя Цветана.

Припомнете си едно запомнящо се интервю на голямата Цветана Манева в "Събуди се" по NOVA във видеото горе. А още любопитни факти и моменти от живота на актрисата, открийте в нашата галерия:

9 неща, които не знаете за голямата Цветана Манева

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти