Братът на принцеса Даяна за съкрушителната сутрин, в която разбира за смъртта ѝ

колаж Чарлз Спенсър принцеса Даяна
Снимка: Getty

Чарлз Спенсър, 9-ти граф Спенсър, почете вчерашната годишнина от смъртта на покойната си сестра, принцеса Даяна.

В Instagram 57-годишният писател и историк публикува снимка на знамето в семейния дом на Даяна, Алторп, издигнато на половина в памет на принцесата на Уелс.

И макар да не направи официално изявление по повод 24-годишнината от смъртта на сестра си, загинала в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август, Чарлз споделя за момента, когато научава трагичната новина, още през 1999 г. за CNN, пише списание HELLO!

„Бях в Кейптаун, Южна Африка с четирите си деца, бяхме само петимата в къщата и телефонът звънна много рано сутринта“, спомня си той пред водещия Лари Кинг. „Човек от моя имот в Англия каза: „Вижте, имам лоши новини. Изглежда, че сестра ви и Доди Файед са претърпели автомобилна катастрофа в Париж.“

„Затова слязох долу и пуснах телевизора, следях всъщност CNN и гледах предаването, а те бяха доста категорични по това време, че е била видяна да се отдалечава от колата и очевидно е пострадала, но е добре“, продължава разказа си графът.

„Тогава една от другите ми сестри ми се обади малко по-късно, докато гледах развитието по телевизията, и каза: „Страхувам се, че това имаме лоша новина. Смятаме, че тя дори може да има мозъчно увреждане.“ И това очевидно беше огромен удар.“

„И после се обадих на другата си сестра, на средната ми сестра, която всъщност беше омъжена за някого, който работеше за кралицата, и казах: „Какво става?“ Тя отвърна: „В момента той говори по другата линия“. После замлъкна и аз винаги ще си спомням как зет ми Робърт казва „О, не“, а после моята сестра Джейн каза: „Боя се, че това е. Опасявам се, че е мъртва“.

Погребението на принцесата се състои на 6 септември 1997 г. в Уестминстърското абатство. Там присъстват членове на кралското семейство, сред които синовете на Даяна – принц Уилям и принц Хари, съответно на 15 и 12 г. по онова време, както и редица известни личности.

Докато хиляди се стичат по улиците, за да отдадат почитта си, Чарлз Спенсър произнася трогателна реч. Сред най-запомнящите се думи от нея са тези, свързани с прекомерния интерес на папараци и медии към принцесата, следващ я до самата ѝ смърт.

„Важно е да си припомним, че от всички иронии на Даяна може би най-голямата беше тази - едно момиче, на което е дадено името на древната богиня на лова, накрая се оказа най-преследваният човек на съвременната епоха.“

Принцеса Даяна е погребана в парка Алторп в Нортхемптън. Чарлз отговаря за имението след смъртта на баща си Джон Спенсър през 1992 г. и редовно споделя информация за красивите му територии и история.

Съвети за красота от принцеса Даяна

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти