Принц Хари опровергава баща си принц Чарлз: „Само защото си страдал, не означава, че и децата ти трябва да страдат“

принц Хари принц Чарлз
Снимка: Getty

В разговор за документаланата поредица на AppleTV+ “The Me You Can't See” („Моето Аз, което не можеш да видиш“), разработена съвместно с Опра Уинфри, принц Хари разказва открито за травмите върху психичното си здраве.

Освен последиците от смъртта на майка му върху него и сложните семейни преживявания след брака му, херцогът на Съсекс споделя за натиска, довел до нуждата да се оттегли от водеща роля в кралското семейство заедно със съпругата си Меган Маркъл.

Принц Хари посочва годините между 28 и 32 години като най-тежки за него. Той споделя, че получава пристъпи на тревожност всеки път, когато трябва да изпълни публичен ангажимент, и използва алкохол и наркотици, за да притъпи чувствата си. Херцогът на Съсекс определя това като механизъм за справяне, „за да прикрие нещо“. Още по това време той поставя под въпрос ролята си в кралското семейство.

„Към края на 20-те години започвах да задавам въпроси дали наистина трябва да съм тук? Тогава внезапно започнах да си мисля: „Не можеш да се криеш от това“. Членовете на семейството казаха, че ако просто играеш играта, животът ти ще бъде по-лесен. Но аз имам адски много от майка си у мен. Чувствам се сякаш съм вън от системата, но все още съм заседнал там. Единственият начин да се освободиш и избягаш е да кажеш истината“, споделя Хари.

Хари споделя съкрушителни спомени за Даяна: „Почти не беше в състояние да шофира заради сълзите“

След ненавременната загуба на принцеса Даяна, коята загива в катастрофа, докато е преследвана от папараци, Хари признава, че опасността потенциално да загуби друга жена от своя живот действа отключващо на травмата му. „Списъкът се увеличава“, казва той. „И всичко отново се отнася до същите хора, същия бизнес модел, същата индустрия.“

принц Хари принц Уилям принц Чарлз
Снимка: Getty

Принц Хари изразява несъгласие с думи на принц Чарлз, които е чул от него като подрастващ.

„Когато бях по-млад, баща ми преди казваше и на Уилям, и на мен: „Е, за мен беше така. Така че за и вас ще бъде така.“ В това няма логика - само защото си страдал, не означава, че и децата ти трябва да страдат“, казва Хари, споменавайки оттеглянето си от кралския живот и преместването в Калифорния заедно с Меган и сина им Арчи.

Този свой ход той приема като „разрушаване на кръга“, избирайки да приоритизира психичното си здраве.

принц Хари принц Чарлз
Снимка: Getty

„Ако сте страдали, правите всичко възможно, за да сте сигурни, че каквото и негативно преживяване да сте имали, може да ги поправите за вашите деца“, казва той.

Признанията на Хари: Меган Маркъл, силата на терапията и призраците от миналото

„Меган и аз избрахме да поставим психичното си здраве на първо място. Това правим. И това ще продължим да правим. Не е ли всичко това, за да разрушим кръга? Не е ли всичко, за да се уверим, че историята не се повтаря. Че каквато и болка и страдание да ви се е случило, не го предавате нататък.

Хари призна: Меган не спря да плаче, когато разбра за обвиненията към нея

Принц Хари отново твърди, че от Двореца е била отказана психична помощ за него и съпругата му, а той самият съжалява, че не е предприел действия по-рано преди ситуацията да се влоши.

„Както много хора на моята възраст вероятно биха могли да се идентифицират, знаех, че няма да получа от семейството си това, от което се нуждая“, казва той. „Тогава ми се роди син, над когото по-скоро бих се фокусирал единствено, отколкото всеки път, когато го погледна в очите, да се чудя дали съпругата ми ще свърши като майка ми и ще трябва да се грижа за него сам.“

Херцогът на Съсекс определя това като една от най-големите причини той и Маркъл да се оттеглят от ролите си в кралското семейство. „Чувството да си в капан и контролиран от страха, както от медиите, така и от самата система, която никога не насърчава разговорите за този вид травма. Но вече със сигурност няма да бъда накаран да мълча.“

Спомените на принц Хари за майка му принцеса Даяна

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти