От опитите да спасят брака ѝ до обвиненията: сложните отношения на принц Филип и принцеса Даяна

колаж принц Филип принцеса Даяна
Снимка: Getty

След като става част от кралското семейство през 1947 г., встъпвайки в брак, принц Филип, който почина на 99-годишна възраст, узнава какво е да бъдеш аутсайдер в най-известното семейство в света.

Първоначално той е очарован от красивата и жизнерадостна Даяна Спенсър, която трудно се адаптира към ролята си като принцеса на Уелс, разказват от PEOPLE.

„Когато тя установява, че ограниченията на кралския живот са трудни за нея, Филип е този, който ѝ помага“, пише авторът Ингрид Сюард в новата си книга „Разкритият принц Филип“, откъс от която е публикуван в първия брой на PEOPLE Royals.

„След като се омъжва, тя никога не седи до съпруга си; винаги сяда до Филип по време на безкрайните официални вечер, а той се грижи за нея.“

„Даяна намира вечерите в Балморал за изключително напрягащи, а атмосферата - задушаваща“, продължава Сюард. „Когато гайдарят идва около масата след вечеря с ефирен килт и пищящи тръби, тя няма търпение да напусне стаята.“

Този контакт между принц Филип и принцеса Даяна продължава и след публикуването на книгата „Даяна: Нейната истинска история“ на Андрю Мортън от 1992 г., която разкрива подробно мъката на Даяна по време на краха на брака ѝ с принц Чарлз.

След като мемоарите излизат, Елизабет Втора и Филип свикват семейна среща за Чарлз и Даяна в замъка Уиндзор. По време на разговора Филип моли двамата „да се опитат да мислят за децата си, за монархията и страната, вместо за личните си неволи“, казва Сюард.

Встрани от погледите, херцогът на Единбург прилага по-нежен подход и започва писмена кореспонденция с Даяна, надявайки се, че може неусетно да ѝ повлияе.

„Той се опитва да я накара да се изправи пред фактите и да се справи с проблемите в нейния брак, като ѝ обяснява, че познава от първа ръка трудностите да сключиш брак с член на кралското семейство“, казва Сюард.

Филип подписва писмата с „Па“ (от “papa” - татко) и първоначално съчувства на тежката ситуация на Даяна. Дори стига дотам да каже, че „Чарлз постъпва глупаво да рискува всичко заради Камила“.

Прочетете още тук: „Не мога да си представя някой със здрав разум да те напусне заради Камила“: откровенията на принц Филип към принцеса Даяна

В друго писмо Филип предлага да направи всичко по силите си, за да спаси брака им.

„Ако имам вашата покана, винаги ще правя всичко възможно, за да помогна на теб и Чарлз, доколкото мога. Но съм напълно готов да призная, че нямам талант на брачен съветник“, пише херцогът на Единбург.

За съжаление, писмата не успяват да заличат огромния разрив в брака на Даяна. С течение на времето връзката между двамата кралски аутсайдери също се разпада толкова категорично, колкото и отношенията на Даяна с принц Чарлз - отчасти защото според Филип принцесата прави грешка със свои извънбрачни връзки.

Всички мъже, с които принцеса Даяна е свързвана през годините >>>

Според Стюард принц Филип „осъзнава, че поведението на Даяна има пагубен ефект върху монархията като институция“.

Междувременно Даяна „започва да не харесва принц Филип, тъй като тя го намира за невъзможен“, пише още Сюард. По думите на принцесата: „Той може да бъде забавен като гост на вечеря, но като свекър беше твърде осъдителен.“

Вълнуващият живот на принц Филип през годините

Въпреки това, принцесата на Уелс поне оценява мотива зад писмата на Филип, когато бракът ѝ се разклаща през 1992 г. Единадесет от тях са разкрити по време на повторното разследване през 2007-2008 г. на трагичната смърт на Даяна и Доди Ал-Файед.

„Скъпи татко, бях особено трогната от последното ти писмо, което - ако вече не го знаех, ми доказа, че наистина те е грижа“, пише Даяна в отговор на писмото на Филип за „брачен съветник“. „Много си скромен по отношение на уменията си като брачен консултант и не съм съгласна с теб!“

Друго писмо от Даяна гласи: „Бях толкова доволна да получа писмото ти и особено да прочета, че отчаяно желаеш да помогнеш“.

Даяна казва още, че оценява „страхотното разбиране и такт“ на своя свекър – които не са сред качествата, с които Филип е бил най-известен по време на дългия си живот. Красноречив е фактът, че принцесата е подписала всичките си писма до херцога „с най-нежна любов“.

принц Филип принцеса Даяна
Снимка: Getty

Дори тайната им кореспонденция обаче не успява да оцелее след опустошителния край на брака. По време на разследването се разбира, че писмата на Филип до Даяна от 1994 и 1995 г. са имали много различен тон.

Приятелката на принцесата, алтернативният терапевт Симоне Симънс, заявява при следствието 2007/2008 г., че Даяна Спенсър ѝ е показала „две писма, които наистина са я разстроили“. На въпроса от адвокат Майкъл Мансфийлд дали писмата са „изключително унизителни“ за принцесата, Симънс отговаря: „Да, и също много жестоки“, и добавя още, че са оставили Даяна „засрамена“.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти