„Той бе нейната най-голяма сила“ - как принц Филип подчини живота и сърцето си на кралица Елизабет

принц филип кралица елизабет
Снимка: Getty/Gulliver

Принц Филип беше най-голямата опора и сила за кралицата през 73-годишния им брак и нейното безпрецедентно 70-годишно управление. След загубата му Елизабет бе изправена пред може би най-голямото лично предизвикателство - да продължи да живее и управлява без своята „скала“.

принц филип кралица елизабет
Снимка: Getty/Gulliver

„Той е моята най-голяма сила през всичките тези години", сподели за него самата Елизабет по време на златната им сватба през 1997г. „Аз, цялото ни семейство, тази страна, както и много други държави, сме му големи длъжници и никога няма да успеем да му се издължим.“

Причудлив, остроумен, изключително предан и често противоречив - принц Филип завинаги ще остане най-големият закрилник на кралицата, нейният довереник и мъжът, на когото е разчитала най-много! Ролята на живота му бе никога да не предава своята кралица и жената, която обича. А връзката им несъмнено ще остане в историята.

Но как започва историята на тази вечна любов?

С раждането на принц Филип, разбира се. 

Той е роден на 10 юни 1921 г. на кухненската маса в семейния дом на гръцкия остров Корфу. Бил е петото дете и единствено момче в семейството на принц Андрю Гръцки и Датски и принцеса Алис Батенберг.

Заради нестабилната политическа атмосфера в Гърция по онова време, семейството му е принудено да избяга от там. Малкото бебе се спасява от Гърция, положено в импровизирана кошара, направена от кашони за пренос на портокали. Следва живот във Франция без постоянен и сигурен дом. Самият Филип е споменавал, че като малък не е знаел какво е да имаш дом.

„Семейството ми се разпокъса. Нямахме сигурен дом. Майка ми се разболя, сестрите ми се омъжиха, баща ми отиде в другия край на Франция. Аз просто трябваше да се справя някак с всичко това. Да продължа напред. Както всеки друг човек.“

Но принц Филип не оставя травмиращото му детство да го бележи за цял живот. Успява да се издигне до големи висоти във Великобритания, след като е изпратен там едва на 10 години като практически осиротяло момче. С майка в психиатрична клиника и баща в изгнание, Филип прекарва ранните си години, живеейки с различни роднини. Въпреки поредицата от семейни трагедии, той пораства като един очарователен и неоплакващ се младеж, който се справя отлично с живота.

Вълнуващият живот на принц Филип през годините

На 21 години става един от най-младите лейтенанти в Кралския флот и е похвален за ролята си във Втората световна война. През юли 1943 г. той измисля хитър план за отклоняване на вражески самолети, спасявайки живота на моряците на борда на разрушителя HMS Wallace.

А относно личния му живот - с очарователния си външен вид е привличал множество бляскави млади дами. За вниманието му се борят холивудски актриси и британски аристократки, но сърцето му печели единствено младата Лилибет...

Добре сложен, рус, висок и атлетичен, принц Филип впечатлява младата принцеса Елизабет, позната тогава като Лилибет, прескачайки мрежата за тенис по време на първата им публична среща.

Кралица Елизабет е само на 13, когато среща бъдещия си съпруг, принц Филип. Елизабет, която е само принцеса по това време, придружава родителите си крал Джордж VI и кралица Елизабет и по-малката сестра си Маргарет на пътуване до Британския кралски военноморски колеж в Дартмут през 1939 г. Тогава Филип – 18-годишен рус кадет – е натоварен със задачата да забавлява Елизабет и Маргарет.

„Това беше малко преди избухването на Втората световна война“, разказа кралският историк Кристофър Уоруик пред “Vanity Fair”. „Имаше огнище на морбили или варицела в Кралския военноморски колеж, така че Филип беше делегиран да наглежда Елизабет и Маргарет и да играе игри с тях. И когато му омръзва да играе с тях на влакови композиции, е известно, че казва репликата: „Да вървим и да прескачаме мрежите на тенис кортовете.“ А принцеса Елизабет наистина беше победена от Филип, наистина. Нейната гувернантка, Марион Крофорд, записва в дневника си, че Елизабет ѝ е казала: „Вижте го как скача!“

принц филип кралица елизабет
Снимка: Getty/Gulliver

„Както повечето романси, и този се развиваше постепенно“, казва Уоруик. В следващите години Елизабет и Филип от време на време си водят кореспонденция и дори се срещат случайно в кралските среди.

„Те бяха роднини – трети братовчеди по линия на кралица Виктория“, посочи Уорик. „По време на войната Филип всъщност беше далеч от кралския двор, тъй като беше част от Кралския флот. Когато беше в отпуск, той идваше и отсядаше при кралското семейство в замъка Уиндзор – при чичо си лорд Маунтбатън и братовчедка си принцеса Марина, която беше херцогиня на Кент. Така той прекарваше доста време с принцеса Елизабет, когато беше в отпуск.“

Все пак някои от семейството на Филип наистина са искали принцът да се ожени за наследницата.

„Имаше членове на семейството, които се надяваха, ако не и насърчаваха, някаква любовна връзка между двамата. Това беше през 1944 г., когато принцесата беше още тийнейджърка“, каза Уоруик, обяснявайки, че лорд Маунтбатън толкова много повдигал темата пред бащата на Елизабет, крал Джордж VI, че монархът накрая казал: „Тя е твърде млада. Ако ще се случи, нека се случи по естествен начин.“

Вечната любов на кралица Елизабет и принц Филип в снимки

Но именно чрез тяхната кореспонденция и чрез техните срещи те наистина се влюбиха. И в крайна сметка двамата се женят през 1947 година.

„Самият факт, че са женени вече 73 години, говори много“, сподели Уорик, отбелязвайки, че Елизабет и Филип са най-дълго омъжената двойка в британската кралска история. Връзката, каза историкът, „издържа на изпитанието на времето преди всичко, защото те много се обичат. В частно качество той винаги е бил отменян от кралицата като глава на семейството. Това е много симбиотична връзка и много здраво партньорство, като се започне, разбира се, с тези ранни срещи, тази ранна кореспонденция – която се превърна в приятелство, превърна се в обич, която израсна в една истинка и дълбока любов.“

Първото им дете, Чарлз, се ражда през 1948г. Ан се появява на бял свят 2 години по-късно. 10 години след това идва и Андрю, а през 1964г. се ражда и най-малкият им син, Едуард.

принц Филип
Снимка: Getty

През десетилетията на активна дейност принц Филип е произнесъл близо 5500 речи, написал е 14 книги и е бил на 637 самостоятелни посещения в чужбина. Херцогът на Единбург е поддръжник на каузи за защита и опазване на околната среда и е проявявал интереси към науката, инженерството и индустрията. Като добре подготвен спортист той редовно играе поло до 1971 г.

През годините на активна обществена дейност принц Филип се прочу като автор на безчет лафове и гафове. Част от наблюдателите изглежда ценяха често спорните му забележки, внасящи елемент на безгрижие в сериозни прояви.

Принцът се оттегли от задълженията си през 2017г., но никога не спря да бъде плътно до кралицата.

Принц Филип осъзнава много добре ролята си още от самото начало на този брак. Дори казва пред секретаря си следното: "На първия ми работен ден, принцът ми сподели, че неговата първа, втора и трета по ред задача, е да не разочарова кралицата."

И той не я разочарова. Никога. До самия край.

Погребението на принц Филип

Прочетете ощe:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти