Принцеса Даяна е предсказала смъртта си, обвинявайки принц Чарлз

принцеса Даяна и принц Чарлз
Снимка: Getty

За смъртта на принцеса Даяна се спекулира и до днес, като последната разкрита информация идва от бившия полицейски началник от Скотланд Ярд, разследвал случая.

Пред Daily Mail Джон Стивънс споделя, че през 2005 г. е разпитвал принц Чарлз относно твърдения, че е планирал убийството на Даяна, дошли от самата принцеса на Уелс.

Подозрения буди бележка, която покойната му съпруга пише през 1995 г., предвиждайки, че ще умре поради „неуспех на спирачката и сериозно нараняване на главата“, за да може Чарлз да се ожени за бившата бавачка на синовете си Тиги Леге-Бурк.

По това време циркулират неверни слухове, че принцът и Леге-Бурк имат връзка, разказват от Guardian.

Бележката на Даяна до нейния иконом Пол Бърел гласи: „В днешния октомврийски ден седя тук на бюрото си и копнея някой да ме прегърне и насърчи да бъда силна и да държа високо главата си.“

„Тази конкретна фаза в живота ми е най-опасната. Съпругът ми планира инцидент с колата ми. Неуспех на спирачката и сериозно нараняване на главата, за да изчисти пътя си и да се ожени за Тиги.“

„Камила не е нищо друго освен примамка, така че ние сме използвани от този човек във всеки смисъл на думата“, пише още принцесата на Уелс.

Всички начини, по които принцеса Даяна е нарушавала кралския протокол

Daily Mail съобщава, че Стивънс е прочел бележката пред Чарлз на среща в двореца „Сейнт Джеймс“ в Лондон, а след това го попитал: „Защо мислите, че принцесата е написала тази бележка, сър?“

„Не знаех нищо за бележката, докато не беше публикувана в медиите“, отговаря наследникът на Короната. Британското издание Mirror публикува част от бележката след уговорка с Бърел през 2003 г.

„Не, не знаех, че съществува“, отвръща принцът на въпроса „Не сте ли обсъждали тази бележка с нея, сър?“, а когато Стивънс пита „Знаете ли защо принцесата изпитва тези чувства, сър?“, Чарлз отговаря: „Не, не знам.“

Принцът на Уелс не е бил интервюиран като заподозрян.

Какво принцеса Даяна не е харесвала във външния си вид

Нецензурираната версия на бележката е оповестена публично през 2007 г. в доказателства, изслушани при разследването на смъртта на Даяна и Доди ал Файед, загинали на 31 август 1997 г.

През 2008 г. съдебните заседатели връчват описателна присъда за смърт в резултат на „грубо небрежно шофиране на следните превозни средства и на Мерцедеса“, в които са пътували.

Стивънс казва, че по време на разследването с кодово наименование „Операция Педжет“ екипът му не е намерил други доказателства в подкрепа на сценария от бележката на Даяна, написана по времето, когато принцесата е дала интервюто си за Панорама с Мартин Башир.

Разследване, проведено от бившия съдия на Върховния съд Джон Дайсън, установи през май 2021 г., че Башир е извършил измама спрямо покойната принцеса, поръчвайки фалшиви банкови извлечения, за да си осигури интервю.

Фалшива касова бележка за аборт подмамва Даяна да даде скандалното си интервю за BBC

Стивънс изразява съжаление, че той и неговите служители не са интервюирали Башир по-рано. „Ако тогава имаше твърдение, че Башир е представил фалшиви документи на принцеса Даяна, което е криминално престъпление, щяхме да го разследваме“, каза той.

„Боже мой, щяхме да го направим. Но това излезе наскоро, което е жалко. Ако знаехме по времето на Педжет, със сигурност щяхме да се срещнем и да го интервюираме. И би било неразделна част от разследването, за да стигнем до дъното му.“

30 кралски скандала, които разтърсиха монархията

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти