Строгото правило на Елизабет Втора, което я кара да се застъпи за принцеса Даяна

Кралица Елизабет е спазвала винаги едно стриктно правило: Никога не говори лошо за който и да е член на кралското семейство пред външни лица – независимо от всичко.

Макар че не е официален указ, това неписан закон е важен за поддържането на сплотено семейство, докато светът наблюдава всеки ход на неговите членове (а клюките за драми и вражди между тях никога не спират), разказват от Marie Claire.

За това правило пише авторът Брайън Козловски в книгата си от 2020 г. „Да живее кралицата! 13 житейски правила от най-дълго управляващия монарх на Великобритания“, която съветва читателите как да живеят щастлив и успешен живот, взимайки препоръки директно от самата Елизабет Втора.

„Едно от негласните правила на кралицата е никога да не говори лошо за който и да е член от семейството си пред външни лица, а само да ги подкрепя, когато може“, пише Козловски. Той посочва дълго продължилата драма на принцеса Даяна през 90-те като пример за период, когато кралицата отказва да се отклони от своята позиция на подкрепа, дори когато това не се оказва лесно.

„Даяна може и да е направила живота ѝ невъобразимо труден през 90-те години, но кралицата бързо скочи в нейна защита, когато по време на пресконференция в Двореца редактор на News of the World попита дали ако Даяна не иска папараците да я преследват, не би ли могло принцесата да изпрати слуга, който да върши задачите ѝ вместо нея.“ Тогава Елизабет отговаря: „Това е най-помпозното нещо, което някога съм чувала“, с което си спечелва овации от останалите редактори в стаята, разказва Козловски.

принцеса Даяна принц Уилям принц Хари принц Чарлз
Снимка: Getty

През годините някои хора, включително чичото на принц Филип, Луи Маунтбатън, отбелязват твърдата подкрепа на кралицата към членовете на семейството, хвалейки нейната способност да се справи елегантно с всичките техни драми и трудности.

Стриктните правила, които кралското семейство е задължено да спазва

„Колкото повече ставаше свидетел на разгръщането на кралската драма, толкова повече Луис Маунтбатън вярваше, че поддържането на сплотеност в семейството и справянето с техните самонанесени бъркотии е най-голямото лично постижение на кралицата“, пише Козловски. „Още повече, когато вземете предвид, както Маунтбатън каза на довереника си Джон Барат, че макар „повечето хора могат да скрият семейните си трудности... нейните винаги са в центъра на общественото внимание“.

„И все пак за кралицата по-важна винаги е била по-голямата картина, а не изолираните връзки с нейните деца, внуци, съпруг или сестра, които са най-загрижени за нея“, отбелязва още авторът и допълва: „Тя все още вярва, както и майка ѝ преди нея, че „обединеното семейство е най-силното нещо на света.“

Още стриктни правила, които британското кралско семейство трябва да спазва

Кралица Елизабет Втора почина на 96-годишна възраст на 8 септември 2022 г., но с житейския си път и своите 70 години като монарх продължава да бъде пример за достойнство и непоклатимост. А правило като това единствено е било от помощ за безупречния ѝ обществен имидж, който остава неопетнен въпреки драмите в британското кралско семейство през годините.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти