Заплаха ли е зимата за фигурата?

Заплаха ли е зимата за фигурата?
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

През студените месеци е много по-лесно да развалим фигурата си и да се обездвижим, отколкото през останалото време от годината.

От една страна, стоим повече време вкъщи, излизаме по-малко навън, разходките се случват рядко, залага се повече на уютно излежаване, четене на книжки и гледане на филми.

От друга страна, липсата на пресни плодове и зеленчуци, по-тежкото и мазно хранене като цяло (със сигурност празничното преяждане още ви държи влага) водят до трупане на излишни килограми.

Мит е, че през зимата е по-трудно или неприятно да се спортува.

Да, не винаги е особено примамливо в студа, поледицата и ранното стъмване да се разходиш до фитнес залата и после на обратно до дома, но спортът не се изчерпва с „блъскане“ в залата wink

Пробвайте леки упражнения у дома. Може да е лека йога или просто разтягащи и повдигащи тонуса упражнения. Не е нужно да си докарвате мускулна треска, а просто за 30-45 минут да сте се раздвижили.

Вземете си въже или обръч – най-лесните и ефективни упражнения, които можете да практикувате и у дома.

И ако си мислите, че това е прекалено детско, пробвайте да скачате без да спрете за 15 минути или да въртите обръч за също толкова време. Ще се убедите, че никак не е толкова лесно, колкото изглежда.

Заложете на повече прясно изцедени сокове и хапване на сезонни плодове като ябълки, мандарини, портокали, банани и т.н. Зимата сме по-склонни да се отдадем на тежки храни и да преяждаме.

Това води до нарушаване на приема на витамини, спадане на защитните сили на организма и по-лесно разболяване.

Така че старайте се поне една ябълка на ден да хапвате (а както неведнъж сме ви писали ябълките са уникални и изключително здравословни плодове).

Най-приятната и ефективна от всички физически активности е разходката. Винаги щом климатичните условия го позволяват, излизайте на разходки.

Ако имате и добра компания, можете неусетно да изминете няколко километра. След това ще сте спокойни, че не само сте се погрижили за физическата си форма и високия тонус, но и сте оползотворили деня със слънце и радост, а не просто стоене вкъщи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти