Да поговорим за портокала

Портокал с часовников механизъм
Снимка: netinfo

Портокалите започнаха да доминират сред рафтовете за плодове и зеленчуци и е крайно време да им отделим няколко реда, за да обобщим защо винаги са добре дошли на трапезата ни. За родина на този оранжев цитрус се смята Китай, където този плод е бил познат още 2500 години пр.н.е. В днешно време най-големите световни производители на оранжевата суровина са Бразилия, САЩ и Индия.

Всъщност има два основни вида портокали: сладки и горчиви. Горчивите не се консумират сурови, но от тях се приготвят мармалади, конфитюри и ликьори. Освен това се отглеждат и като декоративни дървета. Излишно е да констатираме, че вкусът на сладките портокали е превъзходен и малцина биха оборили това твърдение. Също така интересен факт е, че от съществуващите 400 сорта сладки, се ядат едва 30.

* Този кръгъл дар от природата доставя най-много витамин С, в сравнение с всички останали цитруси, като на 100 гр портокал се падат 50 мг витамин и солидно количество калий.

* Препоръчва се при: стегнат стомах, преумора, различни инфекции, анемия, безапетитие, чернодробни нарушения.

Сред най-екзотичните сортове портокали са:
* Каламодин - дребен портокал от Сан Хосе (Коста Рика), който е хибрид от мандарина с диаметър 2 см. От каламодина се приготвят вкусни мармалади.

* Сидра - плодовете й са големи, с жълт цвят, а обвивката им е дебела и грапава. Сидрата може да достигне два килограма. Съдържа изобилие от калций и се използва в сладкарската индустрия.

* Кумкуат - китайски портокал, единственият цитрусов плод, който може да се консумира с обвивката, дори суров. Много ароматен и с приятно кисел вкус. Размерът му е колкото синя слива, цветът му е оранжев, а кожата - гладка и блестяща. Тъй като съдържа много пектин, е предпочитан за производството на конфитюри, сладоледи и компоти.

Ценни препоръки:
* Избирайте нежни и здрави плодове, не купувайте такива с пореста кора или с петна по нея.
* Ако използвате кората на плода, задължително я измивайте с гореща вода - може да съдържа остатъци от пестициди.
* Портокалът е подходящ за свинско, пилешко и телешко.
* Сокът от лимон, портокал и грейпфрут е чудесно допълнение към зелени салати и за основа на задушени зеленчуци.
* Ако се нуждаете само от няколко капки сок, не разрязвайте цитруса наполовина - прободете кората му с клечка за зъби и от дупчицата изцедете количеството, от което се нуждаете (само преди това измийте плода). 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти