Колко лесно е всъщност да свалим "празничните" килограми

Колко лесно е всъщност да свалим "празничните" килограми
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

След края на празниците идва и краят на илюзиите, че сте успели да задържите апетита и килограмите си в норма.

Затова и януари се води един от най-депресиращите и стресиращи месеци в годината – пълен фалит след празниците, студ и излишни килограми за сваляне, а с дебелите палта съвсем се чувстваме като мечки.

В един момент се замислих, че може би по-удачно би било постите да се случваха след Коледа и Нова година.

После се сетих, че изцяло от мен зависи какъв хранителен режим ще спазвам, както и дали ще се успокоявам, че зимата е по-трудно да си проличат излишните килограми или ще се постарая да се чувствам комфортно в тялото си, вместо да се крия в дебели дрехи.

Ще ви споделя моята рецепта за връщане във форма след празничното похапване и отдаване на активна почивка.

Най-важна е психическата нагласа. Не мислете за това, че празниците са свършили и сега само работа ви предстои, а насочете вниманието си към предстоящите хубави неща. Колкото и да е студен януари, времето минава, пролетта и лятото се задават, нека се подготвим за тях.

След това идва храненето – помислете какво включва менюто ви в последната седмица и колко често ядете.

Не се лишавайте от храна, но ограничете порциите си. Ако ви е трудно, то започнете да се храните често, но по малко (наистина малко).

Самата аз наблягам на постно хранене.

Тъй като спазих 40-дневния коледен пост и установих, че такъв режим на хранене ми се отразява изключително добре, реших да ги спазвам и занапред, било то и не толкова строго.

Избягвам да прекалявам с животински мазнини, месото е чисто (без тлъстини) и се явява по-скоро като гарнитура, отколкото като основно ястие.

Най-важно е да се премахне шоколада и захарта от менюто. Всякакви бонбони, баклави и т.н., колкото и да са вкусно, трябва да останат само спомен за коледните празници.

След храненето идва истински важната част – движението. През зимата на никой не му се разхожда до фитнес зали и студиа за аеробика, танци и т.н., но това не означава, че не можете да се занимавате с малко спорт и упражнения у дома.

Ще се учудите колко е приятно правенето на йога вкъщи. Всичко, от което имате нужда, е подходяща постелка, за да не ви боли гърба и да отворите Edna.bg в секцията с йога упражнения от Светла Иванова smiley

Няма да повярвате, докато не го тествате, но ако станете половин час по-рано сутрин и се раздвижите с някои от упражненията (които са супер лесни за изпълнение), ще се стоплите, ще се заредите с енергия за целия ден и ще отидете на работа с усмивка и задоволство.

Надявам се знаете, че по време на физическа активност тялото произвежда повече от „хормона на щастието“, който неизбежно ви кара да се чувствате по-добре. Повярвайте, колкото и да ви се спи и да не искате да се занимавате, нужно е един ден да пробвате йога и цялостно раздвижване на тялото сутрин, за да видите, че не е толкова страшно, да ви хареса и да искате да го правите пак.

Вземете си въже за скачане и обръч – вършат страхотна работа за стягане на цялото тяло, а и можете да тренирате с тях у дома. По-кратките и интензивни тренировки могат да бъдат изключително ефикасни. Нужно е малко усилие само и постоянство, за да видите първите добри резултати.

Винаги можете да тренирате сами вкъщи, редица пъти сме ви давали различни идеи как да го правите (припомнете си ТУК, ТУК и ТУК). Здравето и добрият външен вид зависи само от вас smiley

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти