Златните тайни на нейно величество Бирата

Златните тайни на нейно величество Бирата
Снимка: Thinkstock

Знаете ли, че бирата е най-популярната напитка в света след водата и чая?

Преди 8000 години пивото се е „родило“, за да направи хората щастливи. В древността шумерите и египтяните са ценили кехлибарената напитка заради натуралните ѝ качества и полезни свойства. Още тогава, в тези далечни времена, не само мъжете, а и жените ѝ са се възхищавали.

Но и нещо повече - именно дамите са били отговорни за приготвянето на бирата. Неслучайно шумерите са имали и богиня на пивоварството - Нинкаси, възпята заради уменията си да „замесва“ бира от мед и фурми.

И днес нейно величество Бирата е обект на интерес както сред мъжете, така и сред нежните им половинки. Съвременните дами продължават да разбиват наложения неизвестно от кого стереотип, че пивото е предпочитано предимно от силния пол.

Българките не правят изключение, даже напротив. У нас пивото е на почит сред жените, които избират кехлибарената напитка все по-често не само в приятелска или семейна обстановка, но и по време на специални събития.

В България дори можем да се похвалим със специална информационна кампания за бирата, насочена именно към дамите. Нейното нежно име е LOVE BEER, инициирана е от Съюза на пивоварите, а целта е да изведе на преден план най-ценните характеристики на пивото – модерна, натурална и нискокалорична напитка.

Златните правила на бирената култура бяха в центъра на вниманието и по време на елегантно бирено парти, събрало на едно място представителки на нежния пол от света на шоубизнеса, администрацията, медиите, спорта и бизнеса.

Докато дамите се наслаждаваха на пенливата напитка, един от най-утвърдените експерт-пивовари в България - Атанас Атанасов разкри тайните на пивопроизводството и разкри любопитни факти за дегустацията на пивото и и хармоничната му връзка с модерния начин на живот и гурме културата.

Експертът представи пред гостите специфична информация за натуралните съставки на бирата и нейните качества. Любопитен за дамите се оказа фактът, че именно благодарение на малца, хмела и бирената мая, нивото на витамини и антиоксиданти в бирата дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци.

Разбира се, специално внимание беше обърнато и върху качествата на бирената мая, която освен че има свойствата да разкрасява, спомага също метаболитните процеси в организма, като съдейства в разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините.

Беше разбит и митът, че от пивото се пълнее. Дамите бяха изненадани, че няма причина да се тревожат за фигурите си, тъй като в 100 мл. светла бира обичайно се съдържат около 46 калории.

Като допълнителен съвет, специалистите препоръчват да се пие по чаша пиво след активни спортни дейности или тежки физически натоварвания, тъй като високото количество вода, витамини и соли в състава му способстват за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на организма.

Чаровната водеща на събитието - Гери Турийска, от своя страна сподели пред елегантната аудитория любопитни факти за нейно величество под формата на завладяващ разказ за историята на кехлибарената напитка. Заедно с гостите на събитието младата дама разби със замах широко налагания стереотип, че пивото е „мъжко питие“.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент