Защо някои хора не се заразяват с коронавирус, дори да съжителстват със заболели

маска жена коронавирус
Снимка: iStock

Много от нас ще са преживявали или чували за следния сценарий: някой дава положителна проба за COVID-19, но въпреки че съжителстват с него, един или повече членове на неговото домакинство продължават да са отрицателни. На въпроса как това е възможно се опитва да отговори ново изследване, за което разказва Al Jazeera.

Знаем, че SARS-CoV-2 се разпространява главно чрез въздушни частици и лесно се разпространява между хора, събрани на едно място. Как тогава онези, дишащи същия въздух като заразените, могат да останат незаразени?

Според ново проучване причината може да е, че някои хора са били изложени на други коронавируси в миналото, което им е позволило да изградят имунни клетки на паметта, наречени Т-клетки – а те осигуряват защита срещу коронавируса SARS-Cov-2.

Изследването, проведено от група учени и подкрепено от Националния институт за здравни проучвания на Обединеното кралство, проследява 52 домакинства, където има заразен с COVID-19. Целта е да бъде уловен най-ранния момент, в който лицата са развили имунен отговор към вируса SARS-Cov-2. Кръвните тестове за имунни клетки са направени между ден първи и ден шести от момента, когато е ясно, че човек от домакинството е с положителен тест за COVID-19.

В резултат са открити по-високи нива на Т-клетки на паметта в пробите на тези, които са дали отрицателен PCR за COVID-19, отколкото тези с положителен тест.

Какво да правим, ако сме заразени с Омикрон

Според авторите на изследването нивата и скоростта, с които Т-клетките се активират, след като са били изложени на контакт с COVID-19 у дома, говори, че тези имунни клетки са съществували преди това от предишни инфекции с коронавирус, а не от сегашното излагане на SARS-Cov -2. Учените твърдят, че тези съществуващи Т-клетки са предизвикали имунен отговор, който бързо се справя с вируса SAR-CoV-2 преди индивидът да може да се зарази и даде положителен PCR тест. Макар да откриват Т-клетки в групата, която е с положителен тест, прия нея нивата не са толкова високи.

Терминът коронавирус е широк и обхваща редица вируси освен този, който причинява COVID-19. Много от обикновените настинки са причинени от вируси, принадлежащи към семейството на коронавирусите.

Проучването предполага, че Т-клетките на паметта, създадени заради излагане на тези вируси, могат да бъдат причината някои хора да имат отрицателен резултат за COVID-19, въпреки че живеят с човек, който е положителен. Въпреки че различните коронавируси причиняват различни заболявания и вирусите се държат по различен начин, те имат някои общи характеристики, които ги обединяват в едно и също семейство. Техните споделени структурни прилики позволяват на имунните клетки, които разпознават един тип коронавирус, да разпознават и друг тип.

Въпросните Т-клетки се насочват не само към шиповата протеинова част на вируса, но и към нуклеокапсида, основната част на вируса, която съхранява неговия генетичен материал. Учените са стигнали до заключението, че е възможно бъдещите ваксини срещу вируса SARS-CoV-2 да предизвикат по-широк имунен отговор в сравнение с много от настоящите, които създават антитела само към белтъчната част на вируса. Следователно е по-вероятно те да останат ефективни, дори ако се появят нови варианти с нови мутации. В резултат на това, следващото поколение ваксини срещу COVID-19 може да се насочи към основни протеини на коронавирус, както и към външния шипов протеин.

Прочетете още по темата:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти