Подвариантите на Омикрон и защо по-леката клинична картина не бива да ни успокоява

В ефира на „Здравей, България“ вирусологът проф. Радостина Александрова сподели за подвариантите на Омикрон.

„Това са BA.1 – класическият Омикрон, BA.2 и BA.3. Вероятно и трите са възникнали по едно и също време. Прави впечатление, че BA.2 е по-малко познат и се разпространява доста по-лесно. По данни на British Medical Journal той се предава до 30% по-лесно от класическия Омикрон”, заяви проф. Александрова в ефира на NOVA.

Най-характерните симптоми на Омикрон

Според вирусолога едва ли ще се стигне до „драматични последици“, както в началото на пандемията. Причините са поставените дози ваксини и милионите преболедували.

Проф. Радостина Александрова отбеляза, че по последни данни на СЗО Омикрон към момента е доминиращ вариант. По-леката форма на коронавируса обаче не бива да ни кара да го подценяваме, смята вирусологът.

„От СЗО посочиха, че намалява тежестта на клиничната картина. Но трябва да направим уговорката, че това не бива да ни успокоява, тъй като вирусът успява да намери по-уязвимите хора и да създаде доста проблеми при тях”, подчерта тя. За пример тя посочи ситуацията в САЩ, където в края на януари Центърът за контрол на заболяванията докладва, че данните за смъртни случаи са по-високи в сравнение с тези от преди година.

Относно края на пандемията проф. Александрова сподели: „Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване. Кога точно обаче ще свърши, предстои да видим.“

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти