Кантарджиев: „Ако някого го дразни гърлото или има хрема и кихане, нека си остане вкъщи”

„Броят на заразените с COVID-19 ще продължи да се увеличава. Тази седмица в работните дни може да достигнем и рекорди на дневна заболеваемост.” Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в студиото на „Здравей, България” по NOVA.

„Основната заплаха за нашето общество в момента е голямата временната нетрудоспособност. Част от хората ще трябва да си бъдат вкъщи. Те няма да са много болни, но няма да са на работа. Трябва да се направят графици и отделни екипи в предприятията, трябва да има взаимозаменяемост, ако не искаш да ти спре предприятието. Това, освен ваксинацията, е най-важното в момента”, каза още той.

► Какви са симптомите на варианта Омикрон и как да ги разпознаем

Ваксината: най-важното накратко

По думите му Омикрон се разпространява много по-бързо от предходните щамове Делта и Бета. Хоспитализираните и починалите обаче са много по-малко. Той цитира данни от Южноафриканската република, където Омикрон беше регистриран за първи път през миналата година.

Кантарджиев е категоричен, че хората със симптоми на коронавирус трябва да си останат вкъщи.

„Заразените не трябва да ходят на работа. Ако някого го дразни гърлото или има хрема и кихане, нека си остане вкъщи”, коментира той.

„За съжаление при Омикрон има пет пъти по-голяма вероятност да го прекараш втори път. Който е боледувал преди повече от 4-5 месеца – нека се ваксинира. Притеснява ме и това, че не знаем при Омикрон какво се случва с т. нар. „късен COVID”. Не е ясно и колко ще трае имунитетът след този вариант на коронавируса”, посочи още Кантарджиев.

Целия разговор гледайте във видеото горе.

Дългосрочните последици след прекаран коронавирус

Ситуацията с коронавируса ще бъде тежка поне още три месеца, но краят се вижда. Това заяви д-р Дейвид Набаро, специален пратеник на Световната здравна организация по въпросите на COVID-19, цитиран от NOVA.

„Опасявам се, че преминаваме през маратон, но няма как да се каже, че сме в края - виждаме края, но не сме там. И преди да стигнем до него, ще има някои неравности. Не мога да ви кажа колко тежки ще бъдат, но поне мога да ви кажа какво очаквам. На първо място, този вирус продължава да се развива – имаме Омикрон, но ще има и още варианти. Второ, той наистина засяга целия свят. И докато здравните служби в Западна Европа почти се справят, в много други части на света те са напълно претоварени. И трето, напълно ясно е, че няма възможност за големи ограничения в нито една страна, особено в бедните страни. Хората просто трябва да продължат да работят и затова пред политиците в момента има някои много трудни решения. Това ще бъде трудно поне през следващите три месеца“, заяви още той пред „Скай Нюз“.“

Запитан за предположението, че два или три пъти годишно може да има вълни на коронавируса, той добави:

„Начинът, по който се държи този вирус, откакто го срещнахме за първи път, е, че той се натрупва и след това се покачва доста драматично, след което отново се понижава и след това отново се покачва на всеки три или четири месеца. Трудно е да се използва поведението в миналото, за да се предскаже бъдещето. Животът може да продължи, можем да възстановим икономиката в много страни, но просто трябва да имаме наистина добри планове за справяне с вълните.“

Какво трябва да знаем за бустерната доза ваксина срещу COVID-19

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти