Омикрон: какво знаем до момента

С появата на Омикрон у нас и увеличаването на случаите по света се търсят и достоверни сведения за това какви са признаците на заболяването.

Актуално: има първи случай на Омикрон в България

Ранните данни засега показват, че при ваксинираните срещу коронавирус новият щам води до по-леко протичането на заболяването, което може да наподобява обикновена настинка.

Пред NBC News д-р Катрин Полинг, специалист по инфекциозни болести и ваксинолог от Северна Каролина, САЩ, казва, че проявяваните леки симптоми на Омикрон сред наблюдаваните случаи са:

Кашлица

Умора или отпадналост

Запушен нос и хрема

За разлика от предишните варианти на коронавирус, загубата на вкус и мирис не е толкова разпространена, заявява тя. Полинг и други експерти отбелязват, че тези симптоми се основават на ранни сведения за случаи на омикрон, а не на научни изследвания, които засега отсъстват.

Според проучване на ZOE COVID – приложение, което проследява симптомите, посочвани от потребители – петте най-чести симптома на Омикрон са хрема, главоболие, умора, кихане и възпалено гърло. Данните са събрани между 3 и 10 декември в Лондон, където Омикрон се превърна в доминиращ щам, предават от CTV News.

За разлика от други щамове на вируса, симптомите на треска, кашлица и загуба на обоняние са по-рядко срещани. Анализът на ZOE установява, че 50% от заразените с Омикрон са имали тези три „класически симптома“.

Тези сведения съответстват с ранните данни от САЩ. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), проучили 43 случая на Омикрон между 1-8 декември, установяват, че кашлица, умора, запушен нос или хрема са най-честите симптоми сред изследваните лица, три четвърти от които са напълно ваксинирани.

Какво да правим при съмнение, че имаме коронавирус

По ранни данни новият щам е регистриран в 106 държави по света, потвърждават от Световната здравна организация.

„Към 21 декември 2021 г. вариантът „Омикрон“ е открит в 106 държави“, се казва в седмичния епидемиологичен бюлетин на СЗО, предават от Darik News. Организацията подчертава, че „общият риск, свързан с варианта, предизвикващ безпокойство, остава много висок“.

Категорично потвърждение дали Омикрон е у нас обаче ще има след Нова година. Това каза в ефира на „Твоят ден” Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести, съобщава NOVA. По думите ѝ има съмнения за новия вариант на вируса от много лаборатории и болници.

В момента в страната ни е разпространен и сезонен грип, чиито симптоми могат да съвпадат. За да сте спокойни, че не застрашавате здравето и живота на неваксинирани и хора в рискови групи, потенциално по-сериозни последици от COVID, особено през празничния сезон, препоръчително е да си направите тест, за да установите какъв е вашият случай.

Съвети за силен имунитет при смяна на сезоните

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти